Distriktet Montepulciano d’Abruzzo i regionen Abruzzo i Italien, gömmer sig på den italienska östkusten. Samtidigt är det ett vinområde som står som en levande hyllning till Italiens rika vintradition.
De viner som härstammar från Montepulciano d’Abruzzo bär på en unik historia och smakprofil som har fångat uppmärksamheten hos många vinälskare i Sverige.
Montepulciano d’Abruzzo har en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden där tillverkningen av viner i området kan spåras tillbaka till romartiden.
Unik druvsort
Den mest odlade druvan och regionens absoluta stolthet i Montepulciano d’Abruzzo är alltså Montepulciano. Det är en blå druva som trivs i regionens mångfacetterade mikroklimat och i den bördiga jorden i Abruzzo.
Vinerna på druvan får ofta en djup färg, är relativt fylliga och har en komplex smakprofil som omfattar mörka frukter i kombination med kryddighet och mjuka tanniner.
Härligt vin till mat
Montepulciano d’Abruzzo-vinerna är kända för sin drickvänlighet och förmåga att tilltala en bred publik. Smakprofilen gör dessutom vinet till en favorit att kombinera med mat, inte minst det lokala italienska köket.
Tänk en pasta med krämig sås, inslag av kött och syrlig tomatsås. Eller en grillad entrecôte med enkla tillbehör. Eller lagrade hårdostar. Perfekt en tisdag lika väl som en festligare fredagsmiddag.
Snabbfakta Montepulciano d’Abruzzo
Odlingsareal: 10 000 hektar
Viktigaste druvsort: Montepulciano
Klimat: Maritimt
DOC-status: 1968
Vinliv tipsar!
Tommolo Box 3 l
Nr 2348 • 219 :-
Rött vin på druvan Montepulciano från Italiens pärla på östkusten, Montepulciano d’Abruzzo. Här har vi ett vin med härlig doft, intensivt fruktig karaktär med smak av mörka körsbär, örter, plommon, blåbär, liten vaniljsötma i medelfyllig, balanserad stil.
Perfekt till en pasta bolognese eller en vegetarisk lasagne rikligt med örter och ost.