Systembolagets alla sortiment – Vinliv förklarar

Finns vinet i din butik. Eller måste du beställa det? Kan du då beställa vinet eller måste det vara privatimport? Ja, Systembolagets alla sortiment är inte lätt att hålla ordning på. Vinliv går till botten och guidar.

Visst kan monopolet skryta med närmare 14 000 viner i sortimentet. Men bara en minoritet finns i butikerna. Och har du otur, bor du nära en butik som bara har en bråkdel av vad de största systembutikerna har.

Men allt går däremot att beställa. Nästan allt. Och så kan du ju förstås privatimportera. Om du har oceaner av tålamod. Krångligt är det.

Vinliv får frågor om var vinet kan hittas. Nu svarar vi en gång för alla. Hoppas vi. Om nu inte Systembolaget uppfinner ytterligare ett sortiment.

En sista sak: Hur ser man vilket sortiment vinet tillhör? Jo, genom att scrolla längst ned på produktsidan och klicka på knappen Övrigt längst ned till vänster. Lätt som en plätt.

Fast sortiment

Här finns dryckerna som Systembolaget provat och går i god för håller kvalitet. Men långt ifrån alla butiker har så mycket dryck som 2 400 olika. De flesta har inte ens hälften. Bedömning av vinerna finns på monopolets sajt och sortimentet uppdateras fyra gånger per år.

Tillfälligt sortiment

Nu handlar det om lite bättre viner, dyrare som kommer i mindre volymer. Har man otur. Försvinner dessa viner snabbt från butikshyllorna. Vinerna provas av Systembolaget och bedömningar finns på företagets sajt.

Det tillfälliga sortimentet är indelat i två olika slags:

Exklusiv – dyrare viner, små volymer
Volym – fortfarande relativt dyra viner men med större volym

Säsongssortiment

Här hamnar vin och annan dryck som är knutna till olika högtider etc som julöl, oktoberöl eller annan dryck som hör högtiderna till. Som ett slags mycket tillfälligt sortiment.

Beställningssortiment

Vin och annan dryck som inte provas på bolaget hittar vi på beställningssortimentet. Flaskorna finns inte i butiken utan beställs via systembolaget.se. Tar oftast en vecka innan de kommer fram till vald butik. Här hittar vi den absoluta majoriteten av vin, över 10 000 olika.

Lokalt och småskaligt sortiment

Här hamnar produkter som är producerade max 15 mil från butiken de sedan förhoppningsvis hamnar i. Om den dryck du söker inte finns på just din ort kan du nästan alltid beställa hem den till din butik eller ditt ombud utan extra kostnad, skriver Systembolaget.

Webblansering

Här finns vin och annan dryck i ofta extremt begränsad mängd. De kan endast bokas på systembolaget.se. Lanseringarna sker torsdagar på olika klockslag och med fem minuters mellanrum. Här kan vi ibland hitta några av världens dyraste viner. Läs mer på: https://www.systembolaget.se/nytt/webblanseringar/

Privatimport

Finns inte vinet på Systembolaget men du kanske har druckit det på restaurang, är det högst troligt att vinet finns hos en leverantör i Sverige. Då kan du göra en privatimport via Systembolaget som kontaktar leverantörer som i sin tur kommer med ett prisförslag. Vill du ha vinet, accepterar du priset och kan förhoppningsvis hämta ut vinet efter någon vecka.

Vill du veta mer? Gå in på:
https://www.systembolaget.se/nytt/om-vara-nyheter/lanseringar/

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.