10 intressanta saker du behöver veta om Sauvignon Blanc

Druvan som ger friska viner med inslag av krusbär och svartavinbär har satt Nya Zeeland på vinkartan. Men den är uppskattad överallt, inte minst i Frankrike där Loire står för huvuddelen av produktionen. Här kommer tio spännande fakta!

  1. Ursprungligen från Loire i Frankrike – hem till klassiker som Sancerre och Pouilly-Fumé.
  2. Namnet betyder ”vild vit” – från franskans sauvage (vild) och blanc (vit).
  3. Odlas över hela världen – känd från bl.a. Nya Zeeland, Kalifornien, Chile och Sydafrika.
  4. Smakprofil: lime, krusbär, fläder, grapefrukt, örter och ibland ”kattkiss” (!), särskilt i svala klimat.
  5. Pyraziner i druvan ger de gröna aromerna – som paprika, nässlor och ärtskott.
  6. I varmare klimat blir stilen tropisk – med toner av passionsfrukt, melon och persika.
  7. Sauvignon Blanc kan jäsa och lagras på fat – ofta kallad Fumé Blanc i Kalifornien.
  8. Den är förälder till Cabernet Sauvignon – genom en naturlig korsning med Cabernet Franc.
  9. Den serveras ofta väl kyld och dricks ung – för att bevara sin friska syra och aromatik.
  10. Fantastisk till mat – särskilt getost, skaldjur, sallader och syrliga såser.

Vinliv tipsar!

Sancerre Domaine de la Villaudière, 2023

Skolboksexempel på en riktigt vass Sancerre.

Ståliga toner, friskt med inslag av kall citron, gröna äpplen, mineraltuggigt drickvänlig, grön, mycket ung, krusbär och svarta vinbär i härlig kompott.

Perfekt till ångkokt torsk med sandfjordssås och kokt mandelpotatis.

Nr 5338 • 239 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.