Nyheterna haglar in på Systembolaget. Då är det lätt att glömma allt vin som redan står på hyllorna. Vi gjorde en inventering och hittade fem favoriter. Och en bonus… underskattat men fenomenalt gott till mat.
InMune Colección Garnacha Bodegas Tandem, 2022
Nr 92309 • 159 :-
Kul med ett rött på Garnacha från närmast bortglömda Navarra i norra Spanien. Här har vi ett riktigt bra vin med örtiga inslag, röda bär, fat i bra balans, liten strävhet men mycket Garncha-smooth.
Perfekt till en ugnsbakad majskyckling med rotfrukter.
Di Fatto Monferrato Rosso, 2019 (Valid Wines)
Nr 91187 • 169 :-
Spännande överraskning på druvblandningen Albarossa, Barbera, Dolcetto och Cabernet Sauvignon. Komplext, markerad frukt, svarta vinbär, kryddor, vaniljsötma med lång eftersmak i mycket angenäm stil.
Lysande gott till grillade lammkotletter som serveras med en örtig potatisgratäng.
Masi Costasera Amarone Classico, 2018 (TWSC)
Nr 2345 • 349 :-
Jodå, amaronen är tillbaka, den med kvalitet. Här har vi ett praktexempel på hur bra det kan vara med fin balans, eldiga inslag, torkad frukt, russin, kakao, körsbär, lite kaffe och en lång, dock balanserad eftersmak.
Perfekt till mustiga grytor eller en risotto på trattkantareller.
Camins de Mallorca 2021 (Johan Lidby V)
Nr 57076 • 234 :-
Välproducerat och energiskt vin från Mallorca på Syrah och Monastrell som här hittar fin balans. Inslag av både röda och blå bär, salvia, Medelhavskryddor, egensinne parat med en lätt mineralisk karaktär.
Riktigt gott till en gryta på chorizo och vita bönor.
Barolo Fontanafredda 2019 (Enjoy Wine)
Nr 70227 • 219 :-
Piemonte och Barolo vägrar släppa taget om svenska vinkonsumenters gunst. Detta vin från klassikern Fontanafredda har de typiska tonerna av både nypon, örter, lite zestiga toner, markerad strävhet och lång eftersmak.
Perfekt till svamprisotto eller en grillad ryggbiff som serveras med pommes på sötpotatis.
Bubblare!
Isastegi Natural Cider
Nr 18015 • 82 :-
Alltså cider från Spanien, hur många har upptäckt den?! Nä, trodde väl det. Nu är det dags och vi börjar här, med denna knastertorra variant från Baskien med fräschör, äpplen, komplexitet och skarp syra.
Oj så gott till en stekt piggvar som serveras med grönsaker och citrussyrlig kräm.