Därför är Barolo bäst i världen – just nu

Snacka om att vara i vinets epicentrum. Piemonte, där Barolo ligger, är idag den tveklöst hetaste vinregionen alla kategorier. Och Barolo världens hetaste distrikt. Varför?  Vinliv har en idé!

Vår längtan till Italien tycks inte ha några gränser. Det är ju ett känt svenskt fenomen, alla vill till de vackra städerna, äta den goda maten, bada i havet och uppleva kultur.

När det kommer till vin är vi idag en smula mer specifika. Det räcker inte med att sladda in på vilken vingård som helst, utan det ska vara bra, unikt, lokalt. Det ska vara norra Italien. Det ska vara Piemonte. 

Barolos storhetstid är nu

Vinregionen Piemonte i norra Italien som inhyser Barolo, upplever nu sin allra största storhetstid. Någonsin. Alla blickar mot Piemonte och de röda vinerna, oavsett om de är tillverkade på Nebbiolo, Barbera eller de mindre kända Dolcetto, Freisa och Grignolino.

Men det är de två förstnämnda som väcker mest uppmärksamhet. Nebbiolo med sin sträva karaktär, långlivade viner, dyrt och exklusivt. Viner att lagra. Eller viner att njuta av till en bit riktigt god mat.

Och så finns det Barbera, en fruktig blå druvsort som ger viner med charm, massor av frukt och viner vi kan konsumera idag. Gärna till italiensk antipasti eller en mustig lasagne.

Vad är Barolo?

Samtidigt ska vi komma ihåg att Piemonte som vinregion var lite på dekis för bara 50 år sedan, så utvecklingen har gått fort. Och att vi idag gärna dricker vin från regionen, har att göra med både mångfald och bra fruktdriv i vinerna.

Efter amarone och prosecco som tillverkas i nordöstra delen av Italien har både svenska och internationella vinkonsumenters vurm förskjutits västerut.

Så till pudelns kärna. Vad är och varför är Barolo – egentligen – så uppskattat? 

Druvan bakom Barolos viner

Jo, för sina viner på ovan nämnda Nebbiolo. En av världens bästa rödvinsdruvor och svårtämjd så fort vi kommer utanför regionen. Det har gjorts försök, konstigt vore annars, men det är i Piemonte vinerna blir som bäst.

Kanske är detta en tidsfråga. Man ska samtidigt ha klart för sig att om Nebbiolo goes international, tappar Barolo lite av sin unikhet. Eller det blir en smula svårare att behålla den. Visst är Bourgogne Pinot Noirs ursprung, men kolla bara vilka fantastiska viner det tillverkas på druvan från alla håll och kanter. Något motsvarande skulle vi kunna se med Barolo och Nebbiolo.

Barolo eller Barbaresco?

Nu är ju inte Barolo det enda området som tillverkar kanonviner på druvan Nebbiolo. Vi har det större distriktet Langhe i Piemonte som tillverkar lite mindre sträva men därför också inte lika lagringsbara viner på druvan. 

Och så har vi förstås världsledande uppstickaren Barbaresco. Men vilken uppstickare! Löjligt goda viner från Barbaresco, viner att dricka redan nu men också lagringsbara. Det är få producenter som kan den konsten.

Höjdarviner på den lilla blå

Viner på den lilla blå druvan Nebbiolo finns i alla prisklasser och alla kategorier, från lagringsbart till überlagringsbart där vi talar lagring i 20 år för att vinerna ska kunna konsumeras.

Så det gäller att läsa på, att studera årgångarna, kolla in producenterna och deras husstil. För även om man i Barolo gör en typ av vin, lagringsbart, rött, dyrt, exklusivt, är det stor skillnad på Barolo och Barolo. Samtidigt finns en jämnhet i årgågnarna de nästan alla under 2010-talet får minst fyra av fem möjliga poäng.

Kortfakta Barolo

 • 2 000 hektar vinodlingar
 • Barolo har den högsta klassificeringen i Italien: DOCG (numera DOP)
 • Ursprungsstatus sedan 1966
 • Mest kända områden: La Morra, Monforte och Serralunga d’Alba
 • Druva: Nebbiolo (blå), liten och sent mognande
 • Lagring: 38 månader varvid minst 18 månader på fat
 • En Riserva måste ligga minst fem år i vineriet
 • Klimatet är inlandsorienterat med långa, ljumma höstar och dimma
 • Nebbiolo kommer från nebbia, italienska för dimma

Vinliv tipsar!

Vinlåda Barolo Best Buys

Fantastisk samling viner från Barolo, världens idag mest omsusade vindistrikt, i lite olika årgångar, flera av dem riktigt, riktigt bra.

Här hittar vi allt från unga viner på denna fantastiska druva, Nebbiolo, som levererar som få. Viner med viss mognadston från rena rama ynglingarna som ska lagras åtminstone en handfull år.

Ett gyllene tillfälle för dig som verkligen vill skapa dig en uppfattning om Barolos alla finesser, lagringsduglighet, charm, attraktion, hur väl de smakar med mat… Själv korkar jag gärna upp både en och två flaskor till pastan med svamp och rikligt med parmesan.

• 1,199 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

  Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.