Därför är kvinnor mycket bättre vinprovare än män

Bilden av sommelieren är nästan alltid en man i yngre medelåldern med otroligt driv, bred erfarenhet och ett imponerande doft- och smaksinne. Men det är dags att byta perspektiv. För den som är bäst på att prova vin, det är kvinnan. Och det är vetenskapligt bevisat.

När det ska tävlas i vin har det nästan alltid varit män på podiet. Män som sniffar, smakar, rekommenderar mat till vinerna, berättar anekdoter om producenter och minns olikheterna i ett distrikts årgångar.

Bilden är en man. Alltid. Nästan alltid. Men nu är det dags. Vi ser också att fler och fler kvinnor tävlar i vin, får höga befattningar i krogbranschen. Mer och mer när det kommer till doft- och smakperspektivet. Kockar, sommelierer. Kvinnor, fler och fler kvinnor.

Vetenskapliga bevis

Det är inte en dag för sent. För de vetenskapliga bevisen är legio. Och visst har vi till mans (!) misstänkt att så har varit fallet. Länge.
Flera undersökningar de senaste åren har nämligen visat att kvinnor i större utsträckning än män är så kallade supersmakare – med fler smaklökar och som kan särskilja smaker. Och komma ihåg smaker.

Som supersmakare är man känsligare för sötma och beska. Och eftersom de flesta supersmakarna är kvinnor, har man sedan en tid förstått att kvinnor borde vara överlägsna mannen att exempelvis prova vin. Det är de.

Doftade till sig faran

Det sägs ju också ha en historisk förklaring. Medan männen använde sina muskler så lyssnade och doftade kvinnan till sig faror. Mainsplaining, kallas det visst.

I en vetenskaplig studie som publicerades för några år sedan i Sciencedirect och där man låtit över 200 kvinnor och män prova olika slags viner, blev det ytterst tydligt. Forskarna kunde där fastställa i sin studie att männen oftare resonerade och motiverade sina upplevelser mer känslomässigt. Kvinnorna i sin tur kunde istället peka på faktiska skillnader mellan olika de vinerna.

Sveriges bästa sommelier

Nu gäller ju detta egentligen inte bara vin, utan även öl. Och på ölsidan har man förstått att utnyttja detta faktum. På flera bryggerier, i exempelvis England, har man sedan en tid därför anställt fler professionella kvinnliga provsmakare och idag gör flera spännande kvinnliga vinmakare succé över världen med sina fantastiska viner.

Som om det skulle vara något överraskande…

Sveriges bästa sommelier? Ellen Franzén. Knappast en tillfällighet.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.