Därför ska du dricka engelskt bubbel enligt vinexperten

Varför ska man dricka engelskt bubbel? Jo, det kan Elizabeth Pezon svara på. Hon är en av Sveriges främsta experter på English sparkling och champagne. Vinliv lyckades ställa fem snabba frågor till henne där hon pekar ut fördelar med detta nya, spännande bubbelvin.

1. Varför ska man dricka engelskt bubbel?

För att man är en nyfiken och sann vinälskare som förstår att vinvärlden är i konstant förändring och vill prova viner från ”nya” vinländer.

2. Hur kommer det sig att det blivit så bra på så kort tid?

Den moderna eran av engelskt mousserande vin tog verkligen fart under 1980-talet. Det finns två faktorer som påverkar vinproduktion och gjort det möjligt för England att bli så bra på så kort tid: jordmån och klimat.

Södra England och nord Frankrike delar samma grundstruktur, samma typ av jordmån och bergart som kallas för Bassin Parisien. En förståelse av denna terroir och dess potential, val av rätt druvsorter och stora satsningar från pionjärer som Nyetimeber, Ridgeview, Hambledon och Gusbourne bidrog till frammarschen.

3. Tror du att engelskt bubbel kommer att få samma status som champagne?

Det är ingen tvekan om att kvalitetsmässigt och stilmässigt kan man nämna högkvalitativt engelskt bubbel i samma andetag som champagne! I t.ex. blindprovningar har ESW vunnit åtskilliga gånger mot champagne, första gången 1997 vilket väckte stor uppmärksamhet och satte England på vinvärldens karta.

Att flera champagnehus har köpt eller är på väg att köpa mark i England är ett till klart tecken att Frankrike också ser Englands stora potential.

4. Vilken är din favorit av de engelska bubbelvinerna?

Jag är svag för flera producenter och deras viner så det blir nästintill omöjligt för mig att välja en bland dem. Storfavoriter är Gusbourne Estate, Nyetimber, Hambledon, Ridgeview Estate, Wiston Estate, Sugrue och Chapel Down.

5. Kommer engelskt bubbel bli lika bra eller kanske till och med bättre än champagne?

 Förutsättningarna och viljan finns definitivt där. Likheterna också. Men istället för att jämföra English Sparkling Wine med champagne och strida om vem som är bäst tror jag att i framtiden kommer vi att fokusera mer på ESW och champagnes distinkta personligheter.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.