Publicerat 17/12 - 2020

Falukorv med stuvade makaroner

Värsta vardagslyxen! Och lika gott för vuxna som för barn. Dessutom, hyfsat billigt och det går superfort. Svensk husman när den är som bäst vinner i längden. Men glöm inte vinet, ett gott rött (från Rioja!) lyfter maten till ytterligare en nivå. Smaklig!

Ingredienser 4 personer
600 gram falukorv alternativt vegetarisk korv
3 msk smör
5 dl makaroner
4 dl mjölk 
2,5 msk mjöl
3 msk smör till stuvningen
2 krm riven muskotnöt
2 krm salt
1 krm vitpeppar
200 gröna ärtor
Senap 
Ketchup
Kryddor

Gör så här:

  • Koka makaronerna enligt anvisning på paketet. 
  • Under tiden: Smält smör i en kastrull, rör ihop med mjölet. När det blivit lite varm, tillsätt lite mjölk i taget, rör om ordentligt. När all mjölk är tillsatt koka såsen i 5 minuter. Rör om då och då. Krydda med salt, peppar och muskot.
  • Skiva korven i ca 1 cm skivor. Stek i en stekpanna i smör tills de fått färg.
  • Koka ärtorna i lite vatten i 3 minuter. Lägg upp i en skål. Salta försiktigt. Gärna flingsalt.
  • Häll av makaronerna i durkslag och blanda i dem i stuvningen. Rör om ordentligt.
  • Servera de stuvade makaronerna med den stekta falukorven och ärtorna. Krydda sedan efter behag med både salvia, persilja och lite extra riven muskot.

Glöm inte senap och ketchup! Och ett glas härligt rött vin!

Vinliv tipsar

Lindes de Remelluri 2015

Välbalanserat med liten mognadston, inslag av frukt, plommon, örter, Medelhavskryddor, espressokaffe, kakao, kokos, fattoner, blåbär och svarta vinbär med viss ursprungsstil dock i mer modern inriktning.

Passar perfekt till grillat lamm, carpaccio på oxe och – kanske som allra bäst – stekt falukorv.

nr 90369 • 179 kronor

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.