Värsta vardagslyxen! Och lika gott för vuxna som för barn. Dessutom, hyfsat billigt och det går superfort. Svensk husman när den är som bäst vinner i längden. Men glöm inte vinet, ett gott rött från Barolo lyfter maten till ytterligare en nivå. Smaklig!
Ingredienser 4 personer
600 gram falukorv alternativt vegetarisk korv
3 msk smör
5 dl makaroner
4 dl mjölk
2,5 msk mjöl
3 msk smör till stuvningen
2 krm riven muskotnöt
2 krm salt
1 krm vitpeppar
200 gröna ärtor
Senap
Ketchup
Kryddor
Gör så här:
- Koka makaronerna enligt anvisning på paketet.
- Under tiden: Smält smör i en kastrull, rör ihop med mjölet. När det blivit lite varm, tillsätt lite mjölk i taget, rör om ordentligt. När all mjölk är tillsatt koka såsen i 5 minuter. Rör om då och då. Krydda med salt, peppar och muskot.
- Skiva korven i ca 1 cm skivor. Stek i en stekpanna i smör tills de fått färg.
- Koka ärtorna i lite vatten i 3 minuter. Lägg upp i en skål. Salta försiktigt. Gärna flingsalt.
- Häll av makaronerna i durkslag och blanda i dem i stuvningen. Rör om ordentligt.
- Servera de stuvade makaronerna med den stekta falukorven och ärtorna. Krydda sedan efter behag med både salvia, persilja och lite extra riven muskot.
Glöm inte senap och ketchup! Och ett glas härligt rött vin!
Vinliv tipsar

Ricossa Barolo 2016
Vin från Barolo i norra Italien, idag världens mest hajpade vinområde men som verkligen levererar enastående viner.
Strävt vin med bra syra i tydlig Barolostil, ungt med inslag av rosor, nypon, torkade lingon, fat och kryddiga toner och lång eftersmak.
Optimalt till en risotto på svamp med parmesan och färsk tryffel, dra några extra varv med pepparkvarnen innan servering. Eller till vår svenska nationalrätt falukorv med stuvade makaroner.
nr 76367 • 179 kronor