Fira in våren med vegorätter och ett gott vin

Har du svårt att komma på vad du ska bjuda på när släkten vill komma på kalas? Påsk, valborg, Kristi himmelsfärdsdag, pingst: våren är full av trevliga högtider då du får möjlighet att umgås med dina nära och kära. Vad sägs om att visa dem att vegomat kan vara precis lika trevlig som kötträtter?

Grönsaker i sötsur sås – det här behöver du:

  • 1 blomkålshuvud
  • 1 grön paprika
  • 100 g kantareller
  • 200 g sockerärtor
  • 8 små morötter
  • 2 dl böngroddar
  • 2 msk olja

Till såsen:

  • 1,5 dl grönsaksbuljong
  • 4 msk farin
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk torr sherry
  • 1 msk maizena

Så här gör du:

  • Ansa grönsakerna.
  • Kärna ur paprikan. Ta bort fröhusväggarna. Skär den i ringar.
  • Skala morötterna. Låt dem vara hela.
  • Dela blomkålen i små buketter.
  • Skölj och snoppa sockerärtorna.
  • Rensa kantarellerna. Skär dem i bitar om du vill.
  • Sjud morötter och blomkål under lock i lättsaltat vatten (ca 5 minuter).
  • Låt rinna av.
  • Sjud resten av ingredienserna i 4 minuter.
  • Blanda grönsaksbuljong, farin, vinäger, tomatpuré och sherry i en kastrull.
  • Koka upp.
  • Rör ut maizena med soja. Rör ner i den kokande vätskan.
  • Låt såsen koka i 2 minuter.
  • Hetta upp oljan i en stor stekpanna.
  • Fräs upp grönsakerna ett litet ögonblick så de knappt tar färg.
  • Häll såsen över.
  • Hetta upp rätten och servera den direkt – gärna med varma bröd till.

Rumänsk grönsaksgryta – det här behöver du:

  • 200 g vitkål
  • 2 purjolökar
  • 2 gula lökar
  • 1 potatis
  • 1 paprika
  • 1 bit rotselleri
  • 1 litet blomkålshuvud
  • 2 morötter
  • 4 tomater
  • 100 g djupfrysta bönor
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 1 kvist timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 1 knippa rädisor
  • Salt
  • Peppar

Så här gör du:

  • Ansa samtliga grönsaker.
  • Skala och skär potatisen i 4 bitar.
  • Avlägsna paprikans frön och fröhusväggar. Strimla den.
  • Skär vitkålen i fina strimlor.
  • Skär den sköljda och ansade purjolöken i tunna ringar.
  • Skala och riv sellerin grovt.
  • Skölj blomkålen. Dela den i buketter.
  • Skala morötterna. Skiva dem.
  • Skålla och flå tomaterna.
  • Skala och hacka den gula löken.
  • Värm oljan.
  • Fräs upp löken och vitlöken.
  • Lägg ner de skurna grönsakerna varvade med salt, peppar och kryddor.
  • Koka upp buljongen. Häll den över grönsakerna.
  • Lägg lock på grytan.
  • Låt rätten sjuda över svag värme i 20 minuter.
  • Skölj rädisorna. Ansa dem och skär dem sedan i skivor.
  • Strö skivorna över rätten.
  • Servera din grönsaksgryta rykande varm tillsammans med ett mörkt bröd.
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.