Galettes med svampstuvning

oktober 17, 2025
Lästid 2 min

Klassisk rätt i Bourgogne där man äter den till lunch en kylslagen höstdag. Här kan man variera hur mycket som helst, allt beroende på tycke och smak. Men med svampstuvning är det en veritabel klassiker.

Ingredienser för 4 personer:

Galette-smet:

  • 2 ½ dl bovetemjöl
  • 2 ½ dl vatten
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 msk smör, smält (plus lite extra till stekning)

Svampstuvning:

  • 300 g blandad svamp (champinjoner, kantareller, skogschampinjoner – ta vad du har)
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • ½ dl vitt vin (eller grönsaksbuljong)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk dijonsenap
  • ½ tsk timjan (färsk eller torkad)
  • Salt & peppar
  • Lite riven ost, exempelvis Comté eller Gruyère, för extra krämighet

Gör så här:

1.

Vispa ihop bovetemjöl, vatten och salt till en jämn smet.

Rör ner ägget och det smälta smöret.

Låt smeten vila minst 30 minuter (ger bättre konsistens).

2.

Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna.

Lägg i svampen och stek tills den fått färg och vätskan kokat bort.

Tillsätt schalottenlök och vitlök, fräs ett par minuter.

Häll på vitt vin och låt det koka in.

Rör ner grädde, dijonsenap och timjan. Låt småputtra tills såsen tjocknar.

Smaka av med salt och peppar (och rör i ost om du vill).

3.

Hetta upp lite smör i en stor stekpanna.

Häll i ett tunt lager smet, snurra pannan så det täcker botten.

Stek 1–2 min per sida tills de är gyllenbruna.

Håll varma under bakduk medan du steker resten.

4

Servera genom att lägga en galette på tallriken, skopa över svampstuvning och vik ihop som ett kuvert (eller bara rulla ihop den).

Garnera med färsk timjan eller lite riven ost på toppen.

Servera ett glas vitt vin, gärna med ekfatstoner.

Vinliv tipsar!

Maison Jean Loron Beaujolais Blanc, 2024

Nyligen släppt på Systembolaget (17 oktober 2025).

Fruktdriven vitt vin från Beaujolais med inslag av gula plommon, äpplen, nötiga toner, citrus, fat, fin balans, bra djup och relativt lång eftersmak i mer elegant stil.

Perfekt till smörstekta galettes med svamp och hackad mandel.

Nr 9540901 • 199 kr