Italien dominerar på den svenska marknaden. Men det är rött, rött och åter rött vin som säljs i parti och minut på det svenska monopolet. Så pass att många konsumenter undrar om det tillverkas vitt vin i landet. Men som det gör!
De senaste tio åren, kanske mer, har Italien dominerat stort på den svenska marknaden. Först ut var det amarone (någon som kommer ihåg?). Sedan dök proseccon upp som ett spännande alternativ till annat bubbel.
Och idag, 2024, skriver vi Nebbiolo med stora bokstäver. Denna fantastiska druva som odlas i norra delen, i Piemonte, och ger några av de mest komplexa vinerna som finns. I världen. Omhuldade inte minst av svenska vinkonsumenter.
Vitt till nyfångad fisk
Samtidigt har vi missat en spännande del av det moderna Italien när det kommer till vin; det vita vinet, vino bianco. Varför? Ja, bäst är att fråga italienarna. För det är ingen som riktigt vet varför.
Visst, man kan diskutera kvalitet och renommé, och där kommer det vita vinet långt efter det röda. Men då missar men precis det unika Italien står för. Betänk att landet har flera hundra mil kust. Och vad äter man vid kusten? Precis! Fisk. Fisk som man gärna tar vitt vin till. Lokalt vitt vin.
Det ska vara lokalt
Alltså, exportbenägenheten har inte alltid varit stor. Man tar sin nyfångade fisk, lägger den på grillen, serverar den med enkla tillbehör och slår upp ett glas lokalt vitt vin. Det här är samtidigt något vi inte får miss. För italienarna har ett ytterst ledigt förhållande till sin vinkonsumtion. Det ska vara lokalt, gott och passa till mat.
Men det är ju så vi också vill ha det! Exakt, och därför är det hög tid att vi kikar också på det vita vinet från Italien. Mångfalden är imponerande stor, kvaliteten har skjutit i höjden och de har ju alltid varit bra på att producera matorienterat vin. Vår bild av Italien är ju intimt förknippad med den fantastiska maten och vinflaskor på varje matbord.
I takt med tiden
Ett spännande vin som verkligen följer trenden är Lino 1929. Vitt vin på box för 199 kronor, alltså inte ens 50 kronor flaskan. Vinet är dessutom både ekologiskt och veganvänligt, så ansträngningar att producera inte bara bra vin utan även utifrån en etisk filosofi ligger oerhört mycket i takt med tiden.
Box som förpackning blir dessutom närmast självklarmed tanke på det låga koldioxidavtrycket förpackningen ger.
Gör som italienarna
Här har vi ett spännande vin i matorienterad stil med just den där härliga fruktigheten, balansen och en avslutande fräschör. Som gjort för en sallad eller en riktigt god pasta i lättare stil.
Så varför inte göra som italienarna? Duka upp ett härligt bord, servera lite kallskuret, en fräsch sallad med tomat och mozzarella och en rykande varm pasta med tomat och parmesan. Enkelt, snabblagat och fruktansvärt gott. Och så ett glas vin på det. Vitt från Italien. Blir inte bättre.
Vinliv tipsar!
Lino 1929
Vitt vin från Italien blir bara bättre och bättre och detta är inget undantag. Här hittar vi mycket härliga frukttoner, inslag av tropiska frukter, päron, gröna, mogna äpplen, örter och en släng av citrusfräschör i avslut.
Perfekt till en vårsallad med fetaost, röd paprika och avokado. Eller en härlig pasta.
Nr. 51588 • 199 kr
Till vinet