Kvalitetswhisky för den opretentiösa livsnjutaren

Mackmyra, Sveriges första whiskydestilleri, har inte bara satt Sverige på den globala whiskykartan. Utan kanske framför allt etablerat sig som en symbol för nytänkande och kreativitet inom svensk spritnäring. Vinliv förklarar varför.

Mackmyras resa från galen idé till att producera prisbelönt svensk single malt whisky är en berättelse om passion, innovation och en stark koppling till den svenska naturen.

Skogar

Året var 1999 när åtta vänner, inspirerade av den skotska whiskytraditionen, bestämde sig för att skapa Sveriges första destilleri. Platsen de valde var Mackmyra Bruk, en plats med djupa skogar och klara vattendrag som skulle komma att prägla deras whisky på ett unikt sätt.

Bara fyra år senare destillerades de första dropparna. Sedan dess har Mackmyra ständigt överraskat och förtrollat whiskyentusiaster över hela världen.

Traditioner

Mackmyra har alltid omfamnat en nytänkande inställning till whiskyproduktion. De vågade bryta med traditionerna och utforska nya metoder för att skapa en whisky som speglar den svenska karaktären och naturen.

Ett utmärkande drag är deras användning av svenska ekfat, en unik idé som när arbetet inleddes gav stort eko även långt utanför Sveriges gränser.

‒ Vi försöker ständigt göra något typiskt svenskt men alltid med respekt för både tradition och hantverk. Vi var först ut med att introducera svensk ek som fattyp och vi är även först med att 100 procent av råvarorna till vår produktion kommer från Sverige, förklarar Patrick Björsjö, VD på Mackmyra.

Ingredienser

Mackmyra är stolta över att införliva den svenska naturen i varje flaska. Deras whiskysortiment, från den lätta och fruktiga Brukswhisky till den komplexa och kryddiga Svensk Rök, fångar essensen av Sverige.

Många av deras ingredienser kommer från det lokala området, och de strävar efter att skapa hållbara och miljövänliga produkter.

‒ Vi har dessutom skapat en nation som producerar sprit i världsklass där vi når ut till helt nya målgrupper än till den traditionella spritgubben och där vi snarare är högst relevanta för den opretentiösa livsnjutaren, menar Patrick Björsjö vidare.

Nyanseringar

För att fortsätta överraska sina kunder lanserar Mackmyra regelbundet begränsade upplagor och samarbetsprojekt. De har samarbetat med kända kockar, designers och andra destillerier för att skapa unika och eftertraktade whiskysorter.

Nyligen släpptes den mycket exklusiva whiskyn DNA som sålde slut rekordsnabbt. Och historien upprepar sig, för så har det sett ut varje gång destilleriet utanför Gävle överraskar marknaden med ytterligare en säregen produkt.

Guldmedaljer

Mackmyras nytänkande och engagemang för kvalitet har inte gått obemärkt förbi. Deras whiskys har erhållit internationell uppmärksamhet och flera prestigefyllda priser, inklusive guldmedaljer vid internationella tävlingar.

Deras plats i modern svensk sprithistoria är otvivelaktig. Och ändå grundades destilleriet för bara snart 25 år sedan. En resa som på många sätt imponerar.

Fotnot. Mackmyra vann nyligen en listning på Systembolaget, en exklusiv utgåva på 4 800 flaskor som kommer att finnas tillgänglig för svenska whiskyentusiaster på Systembolagets butiker i slutet av januari 2024.

Vinliv tipsar!

Mackmyra Svensk Ek

Nr 409569:-

Välproducerad whisky där den svenska eken får en avgörande betydelse för destillatets karaktär. Här hittar vi frukt, inslag av nötter, päron och mogna äpplen, akaciahonung och en liten rökig karaktär med viss vaniljsötma i avslut.

Perfekt som avec efter en julmiddag. Eller till lite mörk choklad och nötter.

Mackmyra Svensk Rök

Nr 408569:-

Överraskande komplex whisky och mycket drickvänlig i samma stund. Här hittar vi tydligt rökiga toner, vaniljsötma, fat som i trä, röda bär, lite zest, pomerans, fruktsötma eller en liten sötma från tropiska frukter och en lång, spännande eftersmak.

Perfekt som avec, till salta hårdostar eller till en dessert på mörk choklad med inslag av vanilj.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.