Publicerat 24/6 - 2020

Lyxa till det med smörstekt torskrygg!

En självklar favorit, den är enkel att tillaga, hyfsat billig och nyttig, riktigt nyttig. Och så är den förstås gudomligt god. Tar inte ens 20 minuter att slå ihop. Och glöm inte att servera ett glas kylskåpskallt vitt till, då blir den är godare. Bon appétit!

Smörstekt torskrygg med enkla tillbehör

Gör så här

Salta och peppra fisken och lägg den på hushållspapper i 15 minuter. 

Torka sedan av fisken med nytt hushållspapper. 

Hetta upp smör i en stekpanna. Bryn fisken runt om, sänk sedan värmen. Ös smöret över fisken under stekningen. Avsluta när fiskköttet flikar sig. 

Servera med enkel sallad på sallad, tomat och en klick crème fraîche med paprika- och chilismak. Droppa gärna lite citron över fisken.

Enkelt, nyttigt och gudomligt gott! Och ännu godare med ett glas vitt vin.

Ingredienser • 4 personer
  • 4 bitar torskrygg
  • Salt
  • Peppar
  • 50 g smör
Gör så här

Skär tomaterna i små bitar. Finhacka löken.

Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar. 

Låt salladen stå och ta smak i rumstemperatur i en halvtimme innan servering.

Ingredienser sallad
  • 4 tomater
  • 1 rödlök, liten
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk persilja, finhackad
  • Salt
  • Peppar

Vinliv tipsar!

Légende de Bonpas 2019

Läckert vin på druvorna Vermentino, Grenache Blanc, Clairette och Ugni Blanc från Luberon i södra Rhône.

Vinet är friskt med inslag av tropiska frukter, rejäl fräschör, smakrikt med toner av mango, persika och mogen citron med medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till smörstekt eller grillad fisk med enklare tillbehör. Serveras kylskåpskallt i glas med djupa kupor.

Johan Franco Cereceda

Nr 78329 • 95 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.