Moscato d’Asti – en dröm till jordgubbstårtan

Fruktigt sött, låg alkohol och en närmast blommig smak-, och doftprofil. Kan Moscato d’Asti-vinerna verkligen vara något för den moderna konsumenten? Jo tack, men det gäller att hitta rätt tillfälle och rätt rätt… Hänger ni med?

Moscato d’Asti är ett läckert mousserande vin som härstammar från Piemonte-regionen i nordvästra Italien. Det tillverkas på druvan Moscato (Muscat), som är känd för sin unika aromatiska kvalitet och höga sockerinnehåll. 

Produktionsmetoden för Moscato d’Asti är det som skiljer det från andra mousserande viner, och resultatet är ett uppfriskande och sött vin som är perfekt för firanden och speciella tillfällen.

Äldsta druvsorten i världen

Moscato-druvan är en av de äldsta druvsorterna i världen och odlas främst i Italien, men även i andra delar av världen. Druvan är känd för sin intensiva doft av frukt och blommor, vilket ger vinet en söt smakprofil. 

Moscato-druvan är också känd för sitt höga sockerinnehåll, vilket gör den perfekt för att tillverka söta viner.

Att tillverka Moscato d’Asti

Produktionsmetoden för Moscato d’Asti skiljer sig från andra mousserande viner. Vinet är gjort med hjälp av Charmat-metoden, vilket innebär att vinet jäser i ståltankar istället för i flaskor. Denna metod gör att vinet får en lätt och bubblande konsistens och bevarar den naturliga sötman i druvan.

Innan det jäser ut, avbryts jäsningen med kyla och därför blir också vinerna söta.

Vinernas förträffliga karaktär

Moscato d’Asti har en lätt och fräsch smak, med inslag av persika, aprikos och honung. Vinet är också känd för sin låga alkoholhalt, vilket gör det till ett populärt val för dem som vill njuta av ett glas vin utan att bli för berusade. 

Dessutom passar det perfekt som aperitif eller som sällskapsdryck. Men kom ihåg att servera vinet kylskåpskallt, för fräschörens och fruktighetens skull.

Bästa matchningen till Moscato

Moscato d’Asti kan serveras vid en mängd olika tillfällen, från bröllop och födelsedagsfiranden till en avkopplande kväll med vänner. Det är också ett populärt val för sommaren på grund av dess uppfriskande smak och lätta karaktär. 

Moscato d’Asti är kanske som bäst till desserter. Vem har inte förälskat sig i kombinationen Moscato d’Asti och en jordgubbstårta på riktigt smarrig svenska jordgubbar?


Vinliv tipsar!

Moscato d’Asti G.D. Vajra, 2022

Härligt fruktigt med markerad sötma, samtidigt fint balanserad med viss fräschör, inslag av blommor, stenfrukter, exotiska frukter, päron, mogna rabarber i lättsamt pärlande stil och medellång eftersmak där sötman och fruktigheten hänger kvar.

Perfekt vilken härlig sommardag som helst och då helst till en jordgubbstårta.

Nr 90166 • 149 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.