Så länge håller ett vin på burk

Vi väntar fortfarande på burk-boomen. Men snart är den här och då gäller att vara förberedd. För nu är det inte bara ett miljömässigt superalternativ, vinet blir bättre och bättre. Men hur länge håller vin på burk? Vinliv har gått till botten.

Fundamentalister göre sig icke besvär. Eller det är kanske dessa vindrickare burkindustrin först ska övertyga. För burken är bra. Och så länge vinet är bra, är det kanon.

Tyvärr har vi sedan vin i burk introducerades sett massor av eländigt vin som dessutom överprisats. Många producenter har hävdat den minimala klimatpåverkan burken gör. Men glömt bort att fylla den med bra vin.

Bra storytelling hjälper alltid

Det är ett måste. För att vi ska bli övertygade, måste vinet först och främst vara bra, och heller inte vara för högt prissatt. Sedan gäller allt det gamla vanliga när det kommer till marknadsföring. Snygg etikett, bra storytelling kring vinet och tillgänglighet.

Burken är med andra ord här för att stanna och tendensen är tydlig: bättre viner, billigare priser, fler burkar till försäljning.

Så nu till den stora frågan: hur länge håller vinet på burk?

Lagra vin på burk? Helst inte.

Det självklara svaret är: det beror på. Vilket vin det är i burken. Kvalitetsvin håller längre, liksom rött vin. Men vi köper ju knappast burkvin för att lagra. För tanken med vinet är att det ska konsumeras inom rimlig tid.

Vinet i burken håller ungefär lika länge som i flaska, efter de studier som gjorts. Alltså något år. Aluminiumburken är faktiskt en tätare förpackning än flaskan. En öppnad burk ska man däremot inte spara. Ofta är ju volymen i burken mindre än i flaskan och om den är öppnad är därför ofta en större del av vinet i kontakt med luft. Inte bra. Drick hellre upp eller använd i matlagning än att spara den öppnade burken.

Häll upp, låt vinet stå

Sedan har som sagt vinets hållbarhet alltid med kvalitet att göra.

Tips! Vin som hälls upp från burk kan ibland smaka lite reduktivt, instängt. Låt vinet stå en stund, låt det lufta för att frigöra både smak och doft. Alltså: för största vinupplevelse, drick inte direkt ur burken.

Vinliv tipsar!

Adega de Monção Alvarinho, 2021

Burk 250 ml
Nr 2825
39:- + pant 1 kr

Vitt superfruktigt vin med härlig fräschör, toner av stenfrukter, gröna äpplen, örter och citron.

Riktigt gott till en klassisk räkmacka med en extra skvätt citron.

Vinnarliv Wine Mechanics, 2021

Burk 375 ml
Nr 37996
101:- + pant 1 kr

Riktigt vasst rött vin med karaktär av både plommon, björnbär, kryddor och svarta körsbär.

Perfekt till en burgare på lamm med picklad rödlök, cheddar och srirachamajo.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.