Sanningen bakom Mezcalspriten: historia och hemligheter

Mezcal är det rökiga syskonet till tequilan. Den härstammar även den från Mexico. Under de senaste åren har den genomgått en snabb utveckling till att bli en variant till sitt syskon.

Mezcal är en spritsort som delar samma särpräglade karaktär med sitt syskon, Tequilan. Med skillnaden att Mezcal har en kraftig rökig smak, men även att flera olika agavesorter är inblandade i produktionen. Den tillverkas på flera platser runt om i Mexico och det får användas upp till 30 agavesorter för att få fram den slutgiltiga produkten.

De olika sorterna kan skilja sig i karaktär och därmed även smak. Espardin är den vanligaste varianten som används för att få en mild mezcal med mycket smak. Mezcal kan antingen tillverkas av bara agave eller tillsammans med andra sockerarter. Dock får de inte överstiga 20 procent.

Uppdiktad saga

Med syftet att öka intresset för att dricka mezcal användes ett knep från 1950-talet. Man uppfann en uppdiktad saga om att det fanns en larv i flaskan. Många trodde att det var för att visa alkoholhalten, medan andra trodde i stället att det hade med afrodisiakum att göra.

Det här kan man dock nästintill bortse från idag att det skulle finnas en larv i mezcalflaskan. Förr trodde många också mezcal innehöll drogen meskalin. Det är inte heller sant eftersom drogen inte kommer från agaveplantor.

Lagring på ekfat

Än idag sker det marknadsföring under tillverkningen, som dessutom kontrolleras för att bli godkänd. Man delar in mezcalen i olika grupper beroende på hur länge den lagras. Joven är vanligast och den lagras inte alls.

En annan stil är Reposado som lagras i minst 2 månader på fat. Slutligen finns det en grupp som antingen kallas Añejo eller Añejado. Den lagras på ekfat i minst ett år. Däremot får volymen inte vara mer än 200 liter.

Underbar i cocktails

Det finns olika sätt att dricka mezcal. Mycket beror på var i världen man befinner sig. I västvärlden till exempel använder man den när man ska göra cocktails, medan i Mexico häller upp spriten i små glas för att sedan ta små klunkar av den.

Den kan även stundtals kombineras med apelsinklyftor och chilisalt.

Vinliv tipsar!

Madre Mezcal Espadin Spivi

Superhärlig mezcal som gör att vi kanske hittar till detta absolut underskattade destillat. Fin fruktig ton, relativt mjuk med rökiga inslag, kryddig, örtig med mogna äpplen, päron och citron i fin balans. Lång eftersmak.
Perfekt som cocktailbas eller bara att avnjuta efter middagen.

Nr. 2784 • 399 kr

Till spriten
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.