Spanskt världsarv som erövrar världen

Länge var den betraktad som tämligen ointressant, trots de enorma framgångar den har gett den spanska vinindustrin. Men nu är den på väg att omvärderas. Radikalt!

Det är en av de druvor som ska ha nästan flest synonymer. Vid de Aranda, Ull de Llebre, Tinto del País och Tinta Roriz är bara några exempel. Men bland närmare 100 synonymer hittar vi den också under namnet Tempranillo.

Jo, vi har närmast med ett spanskt världsarv att göra. Idag en av världens bästa druvsorter. En druvsort som dessutom odlas alltmer runt om i världen. Vi hittar den i Italien, Australien, Portugal, i Latinamerika och i Kalifornien. Bland annat.

Men mest av allt hittar vi den i Spanien, den norra delen i distrikt som Rioja, Ribera del Duero, Toro och Navarra. Platser som satt druvan på kartan. Eller om det var tvärtom. Men även i mellersta delen där den står för fler och fler mycket spännande viner.

Tempranillo älskad i Sverige

Att den är älskad även i Sverige står utom allt rimligt tvivel. Under delar av 1990-talet var det den mest konsumerade druvan då Rioja och Spanien nådde sin försäljningspeak i Sverige. Men sedan breddades utbudet och vi drack rött vin på Tempranillo från andra områden i landet.

Att druvan har så många synonymer har helt enkelt att göra med att den odlas på så många håll på den iberiska halvön. Och att alla vill göra den till sin, skapa unika viner på den med tydligt uttryck.

Samtidigt har spanska vinmyndigheter försökt få de spanska vintillverkarna att kalla den för ett och samma namn, i synnerhet när vin på druvan går på export. Så pass bra exponeringsvärde har Tempranillo.

Rosévin på Tempranillo

Att vi idag även hittar den som rosévin är ytterligare ett tecken på druvans förmåga att skapa mångfald, något som bara de mest komplexa druvorna kan.

Och det har nu blivit lite av en trend i Spanien att göra rosévin på den druva som allmänt anses vara Spaniens bästa. Men den största trenden är att tillverka riktigt härligt kvalitetsvin på den. Rött, gott, komplext. För odlar man Tempranillo, förpliktigar det.

Utmärkt som bas i bästa vinerna

I Rioja har den traditionellt alltid använts som bas i en druvblandning. Men den har alltid dominerat, konstigt vore annars med tanke på den komplexitet druvan besitter.

Nu när den används runt om i Spanien är det för kvalitetsviner, och här gäller samma sak: den ska dominera vinet. Vad som ger vinet en extra nerv, är när Tempranillo blandas med lokala druvsorter bortanför Rioja. Det ger druvan ytterligare en dimension.

Och som vinkonsument är det bara att tacka och ta emot.

Fem saker om Tempranillo du bör känna till:

• Det är den druva som har flest synonymer i världen: över 50 olika namn hittar vi.

• Den är basen i klassiska viner från Rioja men odlas runt om i norra och mellersta Spanien.

• I norra Portugal används den gärna i det röda portvinet och kallas då Tinta Roriz.

• Vi hittar Tempranillo även i Italien, Australien, Argentina, Chile och i Kalifornien.

• Den ger viner med fin balans, blåbärstoner och fungerar bra med ekfatslagring.

Filmtajm!

Lär dig allt om Tempranillo på 2 minuter:

Vinliv tipsar!

Banderilleros Ecológico

Riktigt bra vin från Kastilien La Mancha i mellersta Spanien, ett vin på druvorna Tempranillo, Cabernet Sauvignon och Merlot i miljövänlig PET-flaska.

Rött vin med härlig fruktighet i balanserad, fräsch stil, inslag av mörka bär, plommon, kryddor, lite salvia, sötlakrits, försiktig fatton och med medellång eftersmak med mjuk strävhet.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till grillat lamm, burgare på lammfärs, gärna en mustig pasta med örtig tomatsås och svamp eller till grillad chorizo med mos på potatis och örter.

Nr. 2783 • 84kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.