Svenskt vin fortsätter att imponera

Svenskt vin har på senare år blomstrat och etablerat sig som en växande del av Europas och världens vinnäring. Bättre viner, mer unika viner. Och billigare viner. Kan det bli bättre? Vi tipsar om tre favoriter.

Trots att Sverige inte traditionellt betraktas som ett vinproducerande land på grund av sitt kalla klimat, har skickliga vinodlare och modern teknologi parat med minst tio års erfarenhet gjort det möjligt att odla druvor även i de nordligaste delarna av landet.

En av de mest framstående regionerna för svensk vinproduktion är Skåne, där ett antal vingårdar har tagit fart och producerar högkvalitativa viner. Här kombineras det svala klimatet med närheten till havet, vilket ger optimala förhållanden för vissa druvsorter. Den blå druvsorten Rondo och den gröna Solaris är några av de populära druvsorterna som gediget trivs i den svenska jorden och som utgör grunden för många av de svenska vinerna.

Kvalitet och miljöhänsyn

Svenskt vin präglas ofta av en friskhet och elegans som är unik för regionen. Kylan under vinmognadsperioden ger druvorna en naturlig syra och en subtil fruktighet som kännetecknar många av de svenska vinerna. Dessutom har många vinproducenter i Sverige satsat på hållbara och ekologiska metoder, vilket bidrar till både kvalitet och miljöhänsyn.

Ett av de mest framstående exemplen på svenskt vin är mousserande vin. Här får ju producenterna chans att låta basvinet jäsa ytterligare en gång och därmed komma upp i några volymprocent till vilket är riktigt bra för vinets balans.

Internationell uppmärksamhet

Trots den relativt begränsade produktionen har svenskt vin fått internationell uppmärksamhet och vunnit priser för sina unika egenskaper. Vinproducenterna i Sverige fortsätter att utforska nya metoder och druvsorter för att skapa ännu mer spännande och distinkta viner.

Svenskt vin representerar en spännande och växande del av den globala vinvärlden. Genom att utnyttja det nordiska klimatets speciella förutsättningar och kombinera det med modern vinodlingskunskap har Sverige tagit plats på den internationella vinkartan och erbjuder vinälskare unika smakupplevelser som få förväntade sig för bara några år sedan

Vinliv tipsar!

Lyx

Skepparps GP Solaris, 2022

Drickvänligt vitt på nationaldruvan Solaris, en så kallad PIWI-druva som betyder att den är resistent mot svampsjukdomar. Vinet har en markerat frisk smak, inslag av både citron, gröna äpplen och rabarber.

Perfekt till en ceviche på skreitorsk eller pilgrimsmusslor.

Nr. 93781 • 240 kr

Lyxigare

Josefinelust Brut Zero, 2021

Praktexempel på hur bra ett mousserande vin från Sverige kan bli, om man vet att hantera förutsättningarna. Vinet har delikata bubblor, inslag av krusbär, pressad citron och mineraliska toner. Urgott.

Perfekt som aperitif eller till snittar på skaldjur och lax med citron.

Nr. 94508 • 331 kr

Lyxigast

K 2021

Alltså detta vin! Slår det mesta, visst dyrt som en weekendresa till Skåne, men här faller allt liksom på plats. Vinet har inslag av gula plommon, mandarin, örter, torkad exotisk frukt, vit persika och en lång, komplex eftersmak.

Perfekt till en grillad marulk som serveras med rostade rotfrukter och aioli.

Nr. 93009 • 691 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.