Vinlandet Ukraina överraskar med egensinne

Ukraina, känt för sina rika kulturarv och historiska platser, är en nation som börjar göra sig ett namn på den internationella vinkartan. Med sina varierade klimatzoner och unika jordmånsförhållanden har Ukraina skapat en spännande mångfald av viner med egensinne som är värda att upptäcka.

Under sovjettiden hade Ukraina en blomstrande vinindustri, men den genomgick utmaningar efter Sovjetunionens fall. På senare tid har landet dock investerat kraftigt i moderna teknologier och kvalitetskontroll, vilket har resulterat i en renässans för ukrainska viner.

Och trots Rysslands invasion av landet fortsätter många vinproducenter att tillverka vin. Situationen är naturligtvis mer än utmanande, men nu när vinerna når ut på den internationella marknaden är det många som imponeras.

Viktigaste vinregionerna

Ukraina har en mångfald av inhemska och internationella druvsorter som trivs i dess olika vinregioner. I södra delen, speciellt runt staden Odessa och Krim, odlas druvor som Rkatsiteli, Telti-Kuruk, Pinot Noir och Cabernet Sauvignon. De kalla vintrarna och varma somrarna skapar en gynnsam miljö för vinodling.

De viktigaste vinregionerna i Ukraina inkluderar Transkarpatien, Odessa, Krim och regionen kring Dnepr-floden. Varje region har sin egen unika karaktär och terroir, vilket ger en mångfald av stilar och smaker. Transkarpatien är känt för sina vita viner, medan Odessa och Krim ofta producerar kraftfulla röda viner.

Nya spännande tekniker

Ukrainska vinmakare har inte bara återupplivat traditionella vinstilar utan har även experimenterat med nya och spännande tekniker. De har introducerat moderna metoder för vintillverkning och har experimenterat med olika fatlagringstekniker, vilket ger viner med komplexa smaker och unika karaktärer.

Den tidigare exporten till sin granne i norr har upphört totalt, av förklarliga skäl. Därför måste landets vinindustri orientera sig mot väst, och lite en annan vinstil. Bort från volym, fram för kvalitet. Och egensinne har Ukrainas vinproducenter med råge.

Tjugotal viner på Systembolaget

I takt med att kvaliteten på ukrainska viner har ökat, har de också börjat få internationellt erkännande. Vinproducenter har börjat delta i internationella tävlingar och utställningar, där de har belönats för sina insatser och prestationer.

Detta har inte bara ökat intresset för ukrainska viner utan har också etablerat landet som en seriös aktör på den globala vinscenen. Inte minst i Sverige där vi i skrivande stund hittar ett tjugotal viner på Systembolaget.

Vinliv tipsar!

Shabo Telti-Kuruk Reserve, 2022

Nr 93596 • 181 kr

Intressant vin på den mycket lokala druvsorten Telti-Kuruk som är en av de viktigaste i landet. Här hittar vi intensiv fruktighet, inslag av mogna äpplen, rabarber, krusbär, örter och en citruston i avslut. Fräscht!

Passar perfekt till en mustig gryta på fisk och skaldjur som gärna toppas med både vitlök och saffran.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.