Annonssamarbete – Independent Wine Company AB

Älskade amarone – perfekta vinet under vinterhalvåret

Amarone della Valpolicella är ett av Italiens mest ikoniska viner. Det kommer från trakterna kring Valpolicella i regionen Veneto och skapas genom en unik produktionsmetod som kallas appassimento. Nu är vinet högst aktuellt – igen!

Känt för sin rika, fylliga smak och komplexa karaktär, där druvorna torkas innan de pressas, den så kallade appassimentometoden. Detta ger vinet en kraftfull smakprofil med toner av torkad frukt, choklad och kryddor – en smakupplevelse som gjort amarone populär bland vinentusiaster världen över.

Det var som störst för femton år sedan. Tappade en smula. Men nu är vinet på gång igen. Och är perfekt till vilken vintermiddag som helst. Vinliv förklara varför.

Från tradition till nytändning

Amarones historia går tillbaka till antiken, då torkade druvor användes för att koncentrera smaker och ge naturligt söta viner. Men det var inte förrän på 1950-talet som amarone blev en etablerad vintyp.

För ett tiotal år sedan tappade amarone i popularitet när lättare och friskare viner blev trendiga. Men de senaste åren har amarone gjort en spännande comeback på marknaden. Inte minst på den nordiska marknaden.

Amaronevinet älskar mat

Popularitet kan delvis tillskrivas vinets smakintensiva och fruktdrivna stil, som särskilt uppskattas i det nordiska köket.

Idag älskar vi att kombinera vinet med allt från köttgrytor på vilt och pizza med svamp, till hamburgare och hårdostar med sälta. Användningsområdet är med andra ord överraskande stort.

Vad gör Amarone unikt?

Appassimento-metoden är central för amarones karaktär. Efter skörd torkas druvorna Corvina och främst Rondinella i omkring 100 dagar. Detta gör att sockerhalten i druvorna ökar samtidigt som det ger mer koncentrerade druvor. Vinerna blir därför lite eldigare, mer fruktdrivna och med en liten fruktsötma i avslut.

Att druvorna torkas ger samtidigt vinet en mer komplex och fyllig karaktär än de flesta andra röda viner. Detta gör att amaronevinerna kan lagras i decennier.

Amarones nya roll på vinmarknaden

På senare år har amarone vunnit ny mark och uppmärksamhet. Många som söker fylliga, kraftiga viner som skiljer sig från traditionella rödviner dras till amarones smakintensiva karaktär.

Trenden med långkok, rustika maträtter och grytor på vilt, alltså typisk mat vi äter under vinterhalvåret, har också gjort att amarone åter blivit populärt.

Den ökande efterfrågan på kvalitetsviner och unika smaker har även gett amarone ett uppsving på marknaden, och vinentusiaster världen över har återigen fått upp ögonen för dess rika karaktär.

Vinliv tipsar!

Amarone A Alpha Zeta, 2021

Superamarone på den spännande och moderna blandningen Corvina, Rondinella och Cabernet Sauvignon. Vinet har en smakintensiv ton med inslag av russin, choklad, kaffe, lakrits, vanilj, mogna körsbär och en eldig karaktär i avslut. Lång eftersmak. Drick 2024-2034.

Perfekt till en gryta på vilt, hårdostar med sälta eller hamburgare på viltfärs.

Nr 12343 • 239 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.