Andra jäsning ger bubbelvinet lyxig karaktär

En andra jäsning på flaska är en avgörande process som bidrar till att skapa det bästa mousserande vinet. Metoden utvecklar vinet en unik karaktär och en finkornig bubblighet som är svår att få med andra metoder. 

Under den andra jäsningen på flaska tillsätts en blandning av socker och jäst, känd som liqueur de tirage, till vinet innan det försluts med en kork och en grimma, alltså en ståltråd som får korken att sitta kvar. Jästcellerna börjar konsumera sockret och generera koldioxid (bubblor) som inte kan lämna flaskan, vilket skapar de karakteristiska bubblorna. 

Processen tar vanligtvis flera månader, ibland år, och under denna tid utvecklas vinet ytterligare genom att dra nytta av jästens autolys, mognadstoner.

Komplexitet och elegans

En av de främsta fördelarna med den andra jäsningen på flaska är den komplexitet och elegans som den ger. Jästcellerna, som gradvis bryts ner under autolysen (mognaden), frigör föreningar som ger bubbelvinet en rundare och mer krämig textur samt subtila aromer av bröd, nötter och brioche. 

Detta bidrar till en ökad komplexitet och en med mångfacetterad smakprofil som kännetecknar högkvalitativa mousserande viner.

Levande syran

Den andra jäsningen på flaska bidrar också till att bibehålla friskheten och den så viktiga syran i vinet. Genom att låta jäsningen ske i flaskan förblir koldioxiden, som bildas som en biprodukt av jäsningsprocessen, i kontakt med vinet. 

Flaskjäsningen hjälper till att bevara vinets fräschör och syra, vilket ger det en viktig balans mot den krämiga textur (munkänslan) och de mer utvecklade smaktonerna.

Kontrollerad mognadsprocess

Ytterligare en anledning till att den andra jäsningen på flaska ger det bästa mousserande vinet är att det möjliggör en långsam och kontrollerad mognadsprocess. 

Under denna tid kan vinet utveckla en mognadskomplexitet, integrera smaker och utveckla en finare harmoni mellan bubblorna, syran och de andra smakkaraktärerna.


Vinliv tipsar!

Vouvray Brut Domaine des Aubuisières

Nr 93006 • 149 kr

Mycket spännande och gott vin från Loire på superdruvan Chenin Blanc. Här hittar vi massor av frisk frukt, inslag av både gula plommon, mandarin, citrus, päron, äpplen, ljus choklad och en uppfriskande mineralitet i avslut.

Perfekt som aperitivo och till uppskuren lufttorkad skinka eller till kantarelltoasten.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.