Bästa 10 söta vinerna på Systembolaget till 10 godaste bakelserna

Semla, baklava, Napoleonbakelse eller vad det nu kan vara som ligger på kakfatet närmast kräver ett gott, sött vin. Det gäller samtidigt att hitta rätt i djungeln. Vinliv har småätit kakor hela februari och provat vin till. Här är resultatet.

Semla

Superklassiker som numera kommer i flera, rätt udda varianter. Men godast är den traditionella och kombinera med en halvsött sherry där mandeln och brödigheten i semlan gifter sig med mandeltonerna och den lätt brödiga karaktären i vinet.

Vinliv tipsar!

Dry Sack

Halvtorr sherry från Spanien med inslag av både mandel, nougat och torkade frukter.

Nr 8209 | 111:-

Jordgubbstårta

Sommaren personifierad och en favorit bland både barn och vuxna. Men för att få äventyret att smaka mer vuxet dukar vi fram ett sött bubbel, gärna champagne eller sött rött bubbel från Italien, som ger tårtan en ny, mer smakrik och mindre söt ton.

Vinliv tipsar!

Brachetto d´Acqui Braida, 2021

Spännande bubbligt rött från Piemonte med inslag av rosor och jordgubbar.

Nr 6260 | 100:-

Baklava

Så sött så sött och så gott. Här gäller att ha ett riktigt sött vin med massor av honungstoner och gärna rejäl fräschör för att få baklavan att smaka ännu lite godare och en smula mindre sött. Ett trögflytande vin på kanondruvan Riesling är att föredra där vi hittar just den söta honungstonen.

Vinliv tipsar!

Dr Loosen Riesling Beerenauslese, 2018

Underbar Riesling från Mosel medfräschör och inslag av både aprikoser och honung.

Nr 5364 | 140:-

Napoleonbakelse

Underbar bakelse som fått en inte så liten revival och som alltid vinner på att inmundigas med sött vin, gärna med lite vaniljtoner och lätt röda bär som harmonierar perfekt till både hallon och vanilj i den underbara bakelsen.

Vinliv tipsar!

Bruno Cazes Banyuls 2014

Sydfranskt sött på Grenache med inslag av röda bär och choklad. Servera ca 10 grader.

Nr 5429 | 241:-

Morotskaka

Visst är det så att många föredrar en kaffe till morotskakan. Ok, inte vi på Vinliv. Vi dricker hellre ett sött vin med julkryddiga toner till och där den smöriga glasyren bästa matchas med ett vin på druvan Moscatel eller Muscat.

Vinliv tipsar!

Xavier Vignon Muscat Beaumes de Venise 2019

Praktexempel på en bra Muscat från södra Frankrike med inslag av blommor och apelsin.

Nr 8377 | 130:-

Pastel de nata

En portugisisk klassiker som äntligen hittat till Sverige. Här samsas smördeg, äggkräm och vanilj i en för ögat enkel skapelse. Men i munnen… herregud. En riktigt fin kombo är att servera ett sött vin från, just det, Portugal.

Vinliv tipsar!

Alambre Moscatel de Setúbal, 2014

Portugisiskt starkvin med toner av vanilj, smör, russin och en lätt julkryddig anstrykning.

Nr 8117 | 81:-

Äppelpaj

Bland det svenskaste som finns och den egengjorda är alltid godare, i synnerhet om den serveras med vaniljkräm. Då är en söt, riktigt cider med äppeltoner riktigt uppfriskande. Och extra kul att ge kvalitetscidern lite uppmärksamhet.

Vinliv tipsar!

Brännland Iscider Claim, 2018

Svensk lyxcider som både doftar och smakar röda äpplen med härlig fräschör.

Nr 73799 | 150:-

Dammsugare

En veritabel utmaning att hitta vin till men när det väl sitter, är kombon närmast löjligt imponerande god. Här gäller att matcha både choklad, mandel och nöt i kakan, gärna hembakad, med ett vin med samma karaktär. Det kan vi lugnt säga att vi gjort!

Vinliv tipsar!

J.H. Goncalves Sercial 5 Years

Madeira med inslag av farinsocker, choklad, nougat och lite apelsin i avslut.

Nr 7805 | 111:-

Toscakaka

Vem minns inte sin första tugga av en Toscakaka? Lite som Sveriges svar på Madeleinekakan, Proustfavoriten. Här ska knäckigheten kombineras, kolatonerna, texturen och den långa, lite kaffeaktiga eftersmaken. Vi har hittat bästa vinet!

Vinliv tipsar!

Rutherglen Classic Muscat (beställningssortimentet)

Missa inte detta vin från Australien med inslag av knäck, kaffe, choklad och nötter.

Nr 6347 | 201:-

Schwarzwaldtårta

Veritabel superklassiker med sin gräddiga profil där smakerna kommer som i lager på lager. Komplext och omtyckt och med rätt vin där vi hittar inslag av choklad, syra för gräddens skull, lite kaffetoner och fräschör hamnar vi i paradiset.

Vinliv tipsar!

Churchill’s Late Bottled Vintage, 2017

Klassiskt portvin med choklad, fräschör, nötter, kaffe och mörka bär i rungande balans.

Nr 8016 | 111:-

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.