Handen på hjärtat, dricker du för mycket?

En tiondel av Sveriges befolkning har problem med alkoholen. Nu efter semestern kommer självrannsakan bland långt fler. det kanske blev lite för mycket, trots allt, under den lediga tiden. Eller?

Hälsans tid, vi tränar som aldrig förr, äter gärna veganskt och närodlat. Dessutom ser vi över våra flyg- och shoppingvanor. Men hur står det till med konsumtionen av alkohol? I synnerhet nu, efter en lång och skön semester.

Samtidigt kommer rapporter om att vi konsumerar mer än någonsin. Boxen fick tidigare gärna skuld för detta, att sedan den introducerades, ökade konsumtionen närmast okontrollerat. Och nu är det 1-literflaskan som står i centrum. Vad har den betytt för den ökade konsumtionen – egentligen? Och vad betyder våra semestervanor. Tar vi hem dem, dricker ännu lite mer än tidigare?

På Vinliv lyfter vi gärna frågan då vi alltid förespråkar ett sunt konsumerande, att vinet ska tillföra måltiden något och aldrig får vara ett måste. Kvalitet före kvantitet.  Alltid. men det är också lätt att säga.

Så handen på hjärtat, är du en av dem som dricker för mycket?

Vad är då för mycket? 

Jo, en veckovis konsumtion på över nio så kallade standardglas för kvinnor och 14 diton för män. Detta innebär nämligen stora risker och ett alkoholberoende. Med ett standardglas menar man 50 cl folköl, 33 cl starköl, 15 cl vin, 8 cl starkvin eller 4 cl sprit.

Hur mycket du dricker kan du bara svara på.

Generellt gäller att män dricker mer än kvinnor. Samtidigt dricker vi mer vin när vi blir äldre och vi dricker alltid som mest under sommarmånaderna.

Så här ser du om du dricker för mycket:

• Du tar gärna det där extra glaset som inte var tänkt

• Du tål mer alkohol än tidigare

• Du har minnesluckor efter att ha konsumerat alkohol

• Du tänker ofta på alkohol

• Du hittar anledningar till att dricka ofta

• Du ångrar ditt drickande dagen efter

• Du tar med dig hem dina alkoholvanor från semestern

Gör testet!

Är du orolig över ditt drickande nu efter semestern? Gör testet!

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.