En av Italiens häftigaste druvor – gissa vilken

Oj vilken spännande druva. Visst, stenhård, tanninrik och tämligen svårodlad. Men vilka vinerna den ger. Och så placerar druvan Umbrien, mitt i Italien, på vinkartan. Det är hög tid.

Druvan Sagrantino är en unik och karaktäristisk druva som är ursprungligen från regionen Umbrien i centrala Italien. Den är känd för att producera kraftfulla och strukturerade viner med en imponerande förmåga att åldras. 

Sagrantino är en av de mest tanninrika druvorna i världen, tillsammans med druvor som Baga och Tannat, och ger viner med intensiva smaker och en imponerande koncentration.

Imponerande doftrik

I Umbrien är byn Montefalco det främsta området för odling av Sagrantino-druvor. Vinerna som produceras här kallas vanligtvis för Montefalco Sagrantino och är kända för sin mörka färg, kraftfulla struktur och imponerande aromatiska komplexitet. 

Dessa viner kräver oftast lång lagringstid för att mogna och mjukna sina kraftfulla tanniner, vilket ger dem en distinkt och elegant karaktär.

Djup koncentration

Montefalco Sagrantino-viner erbjuder en djup koncentration av mörka frukter som svarta vinbär, plommon och körsbär, tillsammans med kryddiga toner av lakrits, tobak och örter. 

Tanninerna är betydande och ger vinet en imponerande struktur och kropp. Det är vanligt att dessa viner har en hög alkoholhalt, vilket bidrar till deras rika och kraftfulla profil.

Sött på superdruvan

Jodå, visst produceras det även sött vin på denna mäktiga druva, Sagrantino Passito. I detta fall torkas druvorna innan jäsningen för att koncentrera sockret och smaken. Resultatet är ett sött och koncentrerat dessertvin med komplexa toner av torkad frukt, choklad, kryddor och honung.

Det är värt att notera att Sagrantino-druvan är relativt sällsynt och odlas endast på ett begränsat område i Umbrien. Detta, tillsammans med dess krävande odling och vinframställning, gör vinerna från Sagrantino till något av en specialitet och en upptäckt för vinälskare. 

Men har man väl börjat…

Vinliv tipsar!

Montefalco Sagrantino, 2016

nr 83818 • 302:-

Mycket spännande rött vin från Umbrien i mellersta Italien på superdruvan Sagrantino. Tydlig druvprofil, inslag av örter, mörka bär, svarta vinbär, svarta oliver i balanserande stil där både fräschör och garvsyra samsas om utrymmet. Lång eftersmak och ett vin som kan lagras 10 år.

Perfekt till en smakintensiv köttgryta. Slå över vinet i en karaff två timmar innan servering.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.