Fem bästa tipsen för den lyckade sommarfesten

Paniken kryper närmare, inköpen ska göras, vinet inhandlas och maten, ja herregud maten. Hur gör vi? Jo, vi andas, tar ett steg i dagen. Och följer Vinlivs rekommendationer. Här har vi samlat bästa tipsen för en riktigt lyckad sommarfest.

5. Planera. 

Ha koll på hur många som kommer, väderleken, en plan B och se till att alla får ett glas vin i handen. Kan vara alkoholfritt om man vet att gästerna föredrar det. Men tänk på att servera något syrligt, fräscht, friskt. Syran i vinet främjar aptiten.

4. Proportionera. 

Hur mycket vin ska men då servera? Jo, en flaska på två personer. Se till att varva vitt och rött och några extra flaskor alkoholfritt. Och naturligtvis bubbel som välkomstdryck. Då gäller en flaska per åtta personer. Ha gärna några kalla öl i reserv. Det brukar vara mycket uppskattat.

3. Servera. 

Drucket ljummet vitt vin på någon trädgårdsfest? Jo, skulle tro det. Det är inte bra. Dryck ska serveras till rätt temperatur. Rött vin kan med fördel serveras aningen svalt (låt stå i kylskåpet en halvtimme innan servering). Vitt och mousserande ska serveras kylskåpskallt.

2. Temperera. 

Missat att kyla dryck? Ingen fara. Det enda du behöver är en vanlig plasthink, isbitar, salt och vatten. Ställ ner flarran i hinken. Häll sedan ner isen, ca 40 normalstora kuber, blandat med salt, räkna med ungefär en deciliter. Därefter fyller du hinken med kallt vatten, hela vägen upp till flaskhalsen. Violà! Vin och övrigt är kallt efter bara några minuter.

1. Briljera.

Snälla, inte plastmuggar till vinet, inte plastbestick till maten. Det går att hyra och herregud så mycket godare allt blir. Själv har jag blivit serverad Dom Perignon i höga plastglas. Ridå! För det handlar inte om vinsnobbism, utan om att få ut så mycket som möjligt av vinets karaktär. För gästernas skull.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.