Från att ha varit ett av världens mest traditionella vindistrikt har det fullkomligt exploderat. Utvecklingen går i rasande takt och potentialen tycks enorm. Vinliv sammanfattar de största förändringarna i ett av världens coolaste vindistrikt.
Vi börjar med det största missförståndet, att sherryn skulle vara söt. Det är den inte. Visst, det finns söt sherry, men den utgör en bråkdel av produktionen.
Sherryn är torr, knastertorr. Över 95 procent av all sherry är torr. Den relativt lilla mängden sött vin från området, går på export. Men den tappar. Till förmån för det torra vinet.
Två sherrytyper
Sherry är ett starkvin på mellan 15 och 20 procent alkohol. Först gör man ett vanligt vin, sedan sprittillsätts det, alltså efter jäsning.
Beroende på vinets karaktär kan man göra två olika slags sherrytyper, fino som är lätt och påminner om ett vitt vin och oloroso som är kraftigare, brunt i färgen och har tydliga fattoner.
Nya marknader
Vinerna har funnits sedan tidernas begynnelse och den stora marknaden, förutom den inhemska spanska, är England.
Men nu visar andra länder, i synnerhet Japan och USA, ett stort intresse för området. Inte minst för att det händer massor av spännande i sydvästra delen av iberiska halvön, mot Atlanten där vinerna tillverkas.
Icke sprittillsatt
Den kanske största förändringen är att från och med nu får man tillverka sherry som inte är sprittillsatt. Det innebär att vinerna inte längre kommer att klassas som starkvin, utan vanligt vin.
Vinerna kommer att beskattas lägre, ha en lägre alkoholhalt, men behåller samtidigt en hel del av den ursprungliga karaktären.
Nygamla druvor
Nu är det också tillåtet att odla flera än de tre traditionella druvorna Palomino, Moscatel och Pedro Ximénez. De nya druvorna är Beba, Perruno and Vigiriega.
Dessa druvor har tidigare odlats men försvann när området omplanterades efter att vinlusen i slutet av 1800-talet förstörde vingårdarna i området.
Nya sherrytyper
Den tredje spännande förändringen är att områdets vinråd inför två nya, intressanta sherrytyper som bygger på lagring.
Manzanilla Pasada samt Fino Viejo heter dessa och vinerna ska ha legat minst sju år på fat innan lansering. Vi talar komplexa viner med en subtil lagringskaraktär.
Veritabelt matvin
Med andra ord, alla blickar mot Jerez. Vinerna blir bättre, fler kategorier skapas, nygamla druvor tillåts.
Och som vanlig gäller: sherry är ett veritabelt matvin. Så ställ ram det på matbordet, Finon funkar till en kantarellmacka, vit fisk, oloroson till kött, fågel eller kallskuret.
Vinliv tipsar!

Manzanilla Pasada en Rama Pastora
Här har vi den, en underbar manzanilla med mognadstoner.
Vinet har en fin jästig ton med inslag av nötter, torkade frukter, saltmineralisk karaktär, mandarin och lång eftersmak.
Perfekt till grillade havskräftor som serveras med en bit surdegsbröd.
Nr 92942 • 149 kr

Tradicion Fino Bodegas Tradición
Superfin fino, klassisk och komplex från lysande Bodegas Tradición.
Markerad friskhet med inslag av saltmineraler, gröna äpplen, mandlar, örter, zest, gula äpplen och en jästig ton i avslut.
Perfekt till tartar på bästa tonfisken med klassiska tillbehör.
Nr 94804 • 250 kr