Härliga mattips till bästa rosévinet

Visst, ett glas väl kylt rosévin på takterrassen är aldrig fel. Men glöm inte bort att det rosa vinet är fantastisk gott och ännu godare till en bit mat. Vinliv tipsar om fem nya kanonrätter som verkligen gifter sig med vinets mjuka bärighet.


Pad thai
Denna underbara och överraskande lättlagade vietnamesiska nationalrätt är med sin hetta och friska smaker ännu godare till ett glas rosé. Vinet får gärna ha en lite kraftigare ton med markerad fruktsötma utan att vara söt och med lång eftersmak.

Vinliv tipsar: Jacob’s Creek Crisp Rosè, nr 2181, 81kr


Sashimi
Elegans möter finess och är den råa fisken på tonfisk, alltid att föredra, blir det ännu bättre. Servera gärna med en wasabimajonnäs med lite hetta. Bästa rosévinet här är ett vin med hög kvalitet, bra balans, liten sälta och uppfriskande minerala toner. 

Vinliv tipsar: By.Ott Rosé, nr 90306, 179 kr


Vietnamesisk Pho
Supergod rätt med både kanel, stjärnanis, svamp och nötkött och med friska kryddor, en blandning av jul och citrusfräschör. Alltså: komplext rosévin med markerade jordgubbs- och smultronton, friskt, ståligt mineraliskt och bra balans med medellång eftersmak.

Vinliv tipsar: Les Lauzeraies Tavel, nr 2724, 129 kr


Grillad chorizo med potatismos
Vem älskar inte att grilla, nästan bränna chorizon en härlig sommarkväll. Smakrik mat kräver smakrikt vin men samtidigt med fräschör och liten sötma för att fånga upp den spanska korvens mjuka, sötaktiga smaker. Ta gärna ett rosévin på en del Grenache för den järniga tonens skull.

Vinliv tipsar: Marqués de Cáceres Rosado , nr 2755, 56 kr (37,5 cl)


Fisktacos med fetaost och mango
En klart underskattad rätt och knappast enkom för fredagsmuyset. Nu snckar vi vuxet, hetta, kryddor, massor av smaker och gröna tillbehör. Fram med en maghnum rosé med klass, med syra, med röda bär, med balans och mineralisk klang och lång eftersmak.

Vinliv tipsar: Stoneleigh Wild Valley Rosé, nr 94583, 129 kr


Mer inspiration? Gå in här >> och läs om fler rätter som är gudomligt goda till rosévin. 

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.