Hyllad i Hollywood – hur gick det till?

En favorit hos vinproducenterna. Men också den värsta mardrömmen. Pinot Noir har gått från knepig kultdruva – plötsligt hyllad i Hollywood – till rena rama folkrörelsen. 

Jag sitter på krogen i en liten stad i norra Sverige, beställer in ett vin jag inte känner till. När den unga servitrisen kommer med vinet, frågar jag henne vad det är gjort på.

Hon tittar på mig, lutar huvudet lite åt ena sidan och ger mig ett leende som inte går att tolka på annat sätt än att jag verkar vara helt bortom räddning. Och så säger hon: 

– På vindruvan.

Innan jag hinner säga något går hon in i köket och efter en halv minut brister hela personalen ut i ett gapskratt så det slår i fönstret där jag sitter. Hon har uppenbarligen berättat om idioten som inte vet att vin är tillverkat på vindruvor…

Scenen är lika sann som osannolik just för att vi i Sverige vet enormt mycket om vin. Inte bara om vindistrikt, hur vinet tillverkas och olika jordmåner. Utan också om druvan. 

Tacka Hollywood för det. 

Filmen Sideways hyllade ju specifikt Pinot Noir så det ekade i hela vinvärlden. Efter det kan vi inte få nog. Vare sig av kunskap om druvor eller viner på Pinot Noir. I Sverige fördubblades försäljning inom något år efter premiären och vi ser inget slut på Pinot Noir-utvecklingen.

Varför? 

Jo, helt enkelt för att det är en kanondruva. Som samtidigt kräver sitt klimat och kunskap, stundtals oöverstigligt svår men när allt är på plats ger den världens bästa vin.

Österrike är ett sådant land där det svala klimatet ger fin frukt i vinerna och producenternas kunskap och erfarenhet vet att ge vinerna skapar komplexitet. 

Den bästa av två världar? Ja, och gärna om vi adderar lite Hollywood.

Vinliv tipsar!

Bergh Pinot Noir

Välbalanserat vin med inslag av röda bär, jordgubbar, hallon i druvtypisk, svalodlad stil med en släng av choklad och kryddor samt med en försiktig fatton i avslut.


Det här vinet dricker jag mycket gärna till Wallenbergare med klassiska tillbehör eller till en smörstekt torsk som serveras med en krämig sås på champinjoner.

nr 76999 • 129 kr

Nästa artikel
En sån liten böna…
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.