Lammfärsbullar

mars 20, 2025
Lästid 3 min

Smakrika och saftiga och minst lika älskade. Om du vill ha en extra smakdimension, kan du tillsätta lite riven citronzest eller rosmarin i färsen. För variation kan du prova att grilla lammfärsbiffarna istället för att steka dem.

Ingredienser 4 personer

  • 500 g lammfärs
  • 1 liten lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 tesked torkad oregano eller timjan (eller färska örter om du föredrar)
  • 1 tesked spiskummin
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk eller vatten
  • 1 dl riven parmesanost (kan uteslutas om du vill ha en mjölkfri version)
  • 1 dl ströbröd (eller glutenfria alternativ)
  • Salt och peppar efter smak
  • 1 msk olivolja eller smör till stekning

För yoghurtsås (valfritt):

  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1 msk tahini (sesampasta, kan uteslutas)
  • Saft från ½ citron
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • Salt och peppar efter smak
  • Färsk mynta eller persilja, hackad (för garnering)

Till servering:

  • Kokt ris, couscous eller färskt bröd
  • Grönsallad eller ugnsrostade grönsaker

Gör så här

  1. Lägg lammfärsen i en stor skål. Tillsätt den finhackade löken, pressad vitlök, oregano, spiskummin, ägg, mjölk eller vatten, riven parmesan och ströbröd. Blanda allt ordentligt tills det är väl sammanblandat.
  2. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna blandningen stå i kylen i 15-20 minuter så att smakerna sätter sig.
  3. Fukta händerna med lite vatten och forma blandningen till små, runda bullar, cirka 3-4 cm i diameter.
  4. Hetta upp olivoljan eller smöret i en stor stekpanna på medelhög värme.
  5. Stek lammfärsbullarna i omgångar i cirka 8-10 minuter, eller tills de får en fin, gyllenbrun yta och är genomstekta. Vänd bullarna försiktigt så att de får färg på alla sidor.
  6. Blanda den grekiska yoghurten, tahini (om du använder), citronsaft, pressad vitlök, samt salt och peppar i en liten skål. Rör om tills såsen är jämn och krämig.
  7. Hacka gärna lite färsk mynta eller persilja och blanda i såsen, eller använd det som garnityr.
  8. Servera: Lägg de nygrillade lammfärsbullarna på ett fat och servera tillsammans med ris, couscous eller bröd. Toppa med den krämiga yoghurtsåsen och en fräsch grönsallad eller ugnsrostade grönsaker.

Vinliv tipsar!

The Lava Club Basilicata Rosso, 2023

Riktigt bra vin på superdruvan och ännu lite okända Aglianico.

Aningen rökig i karaktären, inslag av kryddor, mycket rödbärig i mjuk stil, härligt balanserad med liten strävhet och en stor portion elegans i avslut.

Perfekt till en smakrik pasta med oxfilé och grädde.

Nr 72333 • 109 kr