Made in USA

USA är visserligen en ganska ung vindrickarnation. Men här har utvecklingen gått i rekordfart, inte bara när det kommer till konsumtion. Utan också produktion.

Tidigare var amerikansk vinindustri synonymt med Kalifornien. Och även om det bästa och det mesta kommer från den soliga staten, hittar vi nu intressant vinproduktion i stort sett hela landet.

What?

Jo, inte i Alaska men annars överallt, från Texas till New York, Virginia till Oregon. Många vinområden jobbar också med en tydlig profilering, antingen med druva som främsta exponent eller vinstil. Delar av Kalifornien har ju Cabernet Sauvignon som bas, andra gärna Chardonnay och i de mer produktionsrika distrikten hittar vi ofta druvan Zinfandel.

Bästa västkusten

Men tvärsar vi kontinenten och hamnar i New York State, är det svala viner på Riesling som får ära och berömmelse. I vissa delar produceras även ett så kallat Ice wine, isvin på svenska. Det innebär att man skördar druvorna när det är -8 grader och pressar dem så fort de kommer in i vineriet. Då får vinerna en mycket hög koncentration, massor av härlig sötma och är fantastiska som dessertvin.

Men tillbaka till västkusten och Oregon är det helt andra toner. Då är det visserligen återigen svalodlat, men nu koncentrerar man sig på den blå druvsorten Pinot Noir, alla vinmakares favorit. Vinerna får just den där friska, komplexa tonen med massor av druvtypiskhet och elegans.

Och så Washington…

Samtidigt låter sig delstaten Washington låta sig höras allt mer. Och det är på tiden. Visst domineras vinscenen av Kalifornien, men norr om hittar vi en annan spännande vinregion som tillverkar fantastiska viner. Klimatet är svalare, traditionerna lite annorlunda men experimentlustan är minst lika stor.

Här hittar vi intressant rött vin och gärna med Cabernet Sauvignon i fokus som får en härlig fräschör. Vinerna är riktigt bra till amerikansk mat med massor smakrika toner.

Mångfald alltså. I USA. Viktigt att komma ihåg. Och massor av druvor. Inte minst när vi hamnar på den amerikanska västkusten, ett av världens bästa vinområden.


Vinliv tipsar!

Mercer Brothers Cabernet Sauvignon

Rött vin på världens bästa druva och älskad på den amerikanska västkusten där detta vin kommer från, närmare bestämt delstaten Washington, känt för sina svalodlade, fruktiga viner.

Rött vin med markerad fyllig ton, inslag av mörka, lite sötaktiga bär, mogna blåbär, björnbär, liten fatton med mjukt balanserande tanniner och lång, mycket lång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till en mustig rätt med all inclusive-känsla som en burgare på högrev, briochebröd och massor av tillbehör som ost, lök, sriracha, picklad gurka, tomat, bacon eller en riktigt smakrik vintergryta. 

Nr. 78926 • 159 kr


Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.