Publicerat 3/8 - 2021

Made in USA

USA är visserligen en ganska ung vindrickanation. Men här har utvecklingen gått i rekordfart, inte bara när det kommer till konsumtion. Utan också produktion.

Tidigare var amerikansk vinindustri synonymt med Kalifornien. Och även om det bästa och det mesta kommer från den soliga staten, hittar vi nu intressant vinproduktion i stort sett hela landet.

What?

Jo, inte i Alaska men annars överallt, från Texas till New York, Virginia till Oregon. Många vinområden jobbar också med en tydlig profilering, antingen med druva som främsta exponent eller vinstil. Delar av Kalifornien har ju Cabernet Sauvignon som bas, andra gärna Chardonnay och i de mer produktionsrika distrikten hittar vi ofta druvan Zinfandel.

Bästa västkusten

Men tvärsar vi kontinenten och hamnar i New York State, är det svala viner på Riesling som får ära och berömmelse. I vissa delar produceras även ett så kallat Ice wine, isvin på svenska. Det innebär att man skördar druvorna när det är -8 grader och pressar dem så fort de kommer in i vineriet. Då får vinerna en mycket hög koncentration, massor av härlig sötma och är fantastiska som dessertvin.

Men tillbaka till västkusten och Oregon är det helt andra toner. Då är det visserligen återigen svalodlat, men nu koncentrerar man sig på den blå druvsorten Pinot Noir, alla vinmakares favorit. Vinerna får just den där friska, komplexa tonen med massor av druvtypiskhet och elegans.

Mångfald alltså. I USA. Viktigt att komma ihåg. Och massor av druvor. Inte minst när vi hamnar i Kalifornien, en av världens bästa vinregioner.


Vinliv tipsar!

Adulation California Collection

Närmast oförskämt lyxig samling vin från Kalifornien, som direktlevereras till dörren dessutom.

Vi hittar härliga viner på alla de stora druvorna, Chardonnay, Pinot Noir, Cabarnet Sauvignon, Zinfandel… Vad kan man mer önska? Jo, god mat och härligt sällskap.

• 1,189 kr