Publicerat 30/8 - 2020

Skaldjursdags med gratinerade havskräftor och vin

Enklare, godare, lyxigare blir det inte. Och detta till rimligt pris. Vinliv frossar i skaldjur och receptet är en favorit. Till fest eller till vardags. Smaklig! Men du, glöm inte cavan!

Gratinerade havskräftor

Tillagning

Sätt ugnen på maxvärme och grill.

Blanda smör med hackad persilja, pressad vitlök, citronpeppar, limesaft och flingsalt i en större skål.

Dela på havskräftorna. Lägg dem med snittet uppåt på en plåt.

Fördela blandningen på varje havskräftstjärtshalva.

Gratinera havskräftorna i mitten av ugnen under grillen, max fem minuter.

Ta ut, strö lite hackad persilja och flingsalt över. Servera havskräftorna à la minute på fint fat med citronskivor kring. Servera med surdegsbröd.

Och ett glas kylskåpskall cava!

Ingredienser 4 personer(som förrätt)

12 havskräftor

100 gram smör, rumsvarmt

2 msk hackad persilja

2 klyftor vitlök

2 krm flingsalt

1/2 krm citronpeppar

1 tsk limesaft

2 msk hackad färsk persilja till garnering 

Citron till servering 

Bröd till servering


Bästa vintipset!

Cava Sofia y Sebastián

Spännande cava från Spanien tillverkad på de tre lokala druvorna Macabeo, Parellada och Xarel-lo.

Spänst i doften fin liten syra, fräschör, lättdrucket med inslag av både gröna äpplen, citron, liten sälta, frukt i fin balans och medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna på stående fot, i köket till matlagningen eller på en härlig picknick med kallskuret från Spanien.

Nr 51641 • 79kr