Högtryck på monopolet. Det närmast rinner in viner till butikerna och det blir snart svårt att hålla koll. Vinliv gjorde en ansträngning och testade gammalt som nytt, bekant som obekant. Oj så spännande det blev. Här kommer 5 bästa tipsen!
Jurtschitsch Langenlois Riesling, 2022
Nr 2939 • 159 :-
Riesling! Ibland räcker det. Men i detta riktigt trevliga vin från producenten som gör lika bra viner som namnet är svåruttalat, blir det alltid något extra. Mycket mineralisk ton, örtig, kryddig, markerad fräschör, lime, passionsfrukt, gyllenbär och en tydlig skjuts av gröna äpplen. Sa jag Riesling?
Perfekt till Tom yam goong, het nudelsoppa med räkor.
Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo, 2022
Nr 22300 • 139 :-
Närmast obligatorisk att ha med ett vin från Piemonte och denna gång blev det härliga Langhe Nebbiolo från klassikern Fontanafredda. Mycket trevligt med relativt mild strävhet, inslag av röda bär, mandarin, örter, liten chokladton och relativt lång eftersmak.
Lysande till en pasta på svamp och färskriven tryffel.
Masi Campofiorin 2020
Nr 5123 • 149 :-
Veritabel klassiker på Systembolaget som lyckas behålla sin stil och ändå utvecklas i mer modernt orienterad karaktär. Välintegrerad fatton, inslag av både choklad, mörka körsbär, plommon, rödfruktig med en släng av vaniljsötma i alltid lika välproducerad stil.
Perfekt till tisdagens köttfärslimpa eller fredagens burgare på högrev.
StoneCastle Pinot Noir, 2020
Nr 53820 • 128 :-
Alltid lika spännande med vin från udda ursprung, i detta fall Kosovo. Här har vi ett mycket milt rött vin på trendiga Pinot Noir med inslag av röda bär, jordgubbar, röda vinbär, mjuk strävhet som balanseras med livaktig syra och en medellång eftersmak i lättsam, lättdrucken stil.
Perfekt till enklare husmanskost, gärna köttbullar med egengjort potatismos och rårörda lingon.
Clos Nostre Senyor Cava Mestres, 2013
Nr 93483 • 349 :-
En cava för 349 kronor?! Jo, äntligen, för det här vinet har inte den gamla vanliga jordiga, skalbittra tonen man hittar i många cavor. Nu hittar vi elegans, komplexitet, inslag av bröd, rostade toner, torkad frukt, kryddor och en mjuk, krämig ton i avslut. Lysande, helt enkelt!
Perfekt till pintxos på friterad blodkorv som läggs på surdegsbröd brett med kryddig tomatsås.