Arroz con Mariscos – ris med skaldjur

juni 3, 2025
Lästid 2 min

Närmast ikonisk rätt som liknar en paella men ändå inte är paella. Ofta säger man arroz när vi i Sverige menar paella, just för att rättens huvudingrediens är just ris. Oavsett vilket är det värt varje ansträngning.

Ingredienser 4 personer

  • 3 dl bombaris
  • 500 g blandade färska skaldjur, gärna musslor, räkor, bläckfiskringar
  • 1 l fisk- eller skaldjursbuljong
  • 1 gul lök, finhackad
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 grön paprika, hackad
  • 1 röd paprika, hackad
  • 2 tomater, rivna eller finhackade
  • 2 tsk paprikapulver
  • 0,5 gram saffran
  • 1 dl vitt vin
  • Olivolja
  • Salt och svartpeppar
  • Färsk persilja till garnering
  • Citronklyftor till servering

Gör så här:

  1. Värm upp buljongen och håll den varm.
  2. Hetta upp olivolja i en vid panna eller paellapanna.
  3. Fräs räkor och bläckfiskringarna mycket kort, någon minut. Plocka bort och lägga på ett fat.
  4. Fräs i samma panna lök, paprika och vitlök tills de mjuknat. Tillsätt de hackade tomaterna och låt koka ihop några minuter.
  5. Häll i riset och fräs i någon minut under omrörning. Tillsätt paprikapulver och saffran. Häll över vinet och låt alkoholen ånga bort.
  6. Tillsätt varm buljong så det täcker riset. Låt sjuda utan att röra för mycket. Fyll på med mer buljong efterhand om det behövs.
  7. Efter 10–12 minuter, tillsätt skaldjuren. Låt sjuda tills riset är klart och skaldjuren är genomkokta. Smaka av så att riset känns lagom mjukt.
  8. Ta av från värmen och låt vila några minuter. Garnera med hackad persilja och servera med citronklyftor.
  9. Servera med lite aioli och ett glas vin!

Vinliv tipsar!

Contacto Alvarinho, 2024

Nr 670701 • 145:-

Generiskt härlig Alvarinho från bästa Portugal. Fin fräschör, inslag av gröna äpplen, saltmineralisk, örtig, krusbär, liten ton av päron och vit persika med medellång eftersmak i synnerligen välbalanserad, drickbar stil.

Perfekt till en klassisk portugisisk risrätt med skaldjur, arroz de mariscos.

TILL VINET