Crème brûlée

oktober 23, 2025
Lästid 2 min

Klassikernas klassiker, att älska eller älskar ännu mer. En bra crème brûlée kan vara en av världens godaste desserter. Och den är överraskande (nåja) lätt att skapa själv. Tålamod, kärlek och rätt ingredienser, så är du hemma.

Ingredienser för 4 personer

  • 5 äggulor
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 vaniljstång (eller 1 tsk äkta vaniljpasta)
  • Råsocker eller strösocker till bränning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  3. Lägg frön och stång i en kastrull med grädde och mjölk.
  4. Värm tills det nästan kokar, ta sedan av från värmen.
  5. Låt stå och dra 5–10 minuter.
  6. Vispa äggulor och socker lätt, men inte fluffigt utan bara tills sockret lösts upp.
  7. Häll den varma gräddblandningen långsamt i äggsmeten under vispning.
  8. Sila smeten genom en finmaskig sil för en riktigt len konsistens.
  9. Häll smeten i 4 ugnsfasta små formar.
  10. Ställ formarna i en djup ugnsform och fyll den med hett vatten till halva höjden av formarna.
  11. Baka i mitten av ugnen ca 40–45 minuter, tills krämen har “stannat” men fortfarande darrar lätt i mitten.
  12. Ta ut, låt svalna och ställ sedan i kyl i minst 2 timmar (gärna över natten).
  13. Innan servering: Strö ett tunt lager socker över varje crème och bränn med gasbrännare tills ytan blir gyllene och knäckig.
  14. Servera till ett riktigt gott vin!

Vinliv tipsar!

Blandy’s Colheita Malmsey, 2017

Stilenlig madeira som alltid levererar.

Här hittar vi lätt karamelliserade, en smula brända toner, dadlar, choklad, fat, zest, valnötter, muscovadosocker i oxidativ, smakintensiv stil med mycket lång längd.

Perfekt till klassikernas klassiker, crème brûlée.

Nr 783302 • 185 kr