Flammekueche eller Tarte Flambée som några väljer att kalla denna franska pizza är enkel att göra. Och serveras den till ett glas Alsace-vin… ja då förstår vi poängen med att kombinera lokalt. Flammekueche är ju Alsace nationalrätt.
Ingredienser för 4 personer:
Deg:
- 250 g vetemjöl
- 1 nypa salt
- 1 msk olivolja
- 1,25 dl ljummet vatten
Topping:
- 200 g crème fraîche
- 100 g färskost, typ philadelphia
- Salt och svartpeppar
- 1 gul lök, tunt skivad
- 150 g rökt sidfläsk eller bacon, i små bitar
Gör så här:
- Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt olivolja och vatten, arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Låt vila i 30 minuter.
- Blanda crème fraîche och färskost. Smaka av med salt och peppar.
- Skiva löken tunt och skär sidfläsk/bacon i små bitar.
- Sätt ugnen på 250 °C. Dela degen i två delar och kavla ut till mycket tunna, nästan papperstunna rundlar.
- Bred ut ostblandningen på bottnarna. Strö över lök och sidfläsk/bacon.
- Grädda i 5–8 minuter tills botten är krispig och gyllene.
- Skär upp och servera genast, gärna med ett glas Alsace-vin.
Vinliv tipsar!

Dopff Brut Cuvée Julien
Stilenlig crémant med intensiv fruktkaraktär, toner av rostat bröd, citron, gula plommon, litet inslag av tropiska frukter och fin balans i avslut.
Perfekt till en lättare rätt på fisk eller till Alsace-delikatesser.
Nr 7410 • 95 kr


















