Flammekueche från Alsace – gott, enkelt, billigt

september 24, 2025
Lästid 2 min

Flammekueche eller Tarte Flambée som några väljer att kalla denna franska pizza är enkel att göra. Och serveras den till ett glas Alsace-vin… ja då förstår vi poängen med att kombinera lokalt. Flammekueche är ju Alsace nationalrätt.

Ingredienser för 4 personer:

Deg:

  • 250 g vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1 msk olivolja
  • 1,25 dl ljummet vatten

Topping:

  • 200 g crème fraîche
  • 100 g färskost, typ philadelphia
  • Salt och svartpeppar
  • 1 gul lök, tunt skivad
  • 150 g rökt sidfläsk eller bacon, i små bitar

Gör så här:

  1. Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt olivolja och vatten, arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Låt vila i 30 minuter.
  2. Blanda crème fraîche och färskost. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skiva löken tunt och skär sidfläsk/bacon i små bitar.
  4. Sätt ugnen på 250 °C. Dela degen i två delar och kavla ut till mycket tunna, nästan papperstunna rundlar.
  5. Bred ut ostblandningen på bottnarna. Strö över lök och sidfläsk/bacon.
  6. Grädda i 5–8 minuter tills botten är krispig och gyllene.
  7. Skär upp och servera genast, gärna med ett glas Alsace-vin.

Vinliv tipsar!

Dopff Brut Cuvée Julien

Stilenlig crémant med intensiv fruktkaraktär, toner av rostat bröd, citron, gula plommon, litet inslag av tropiska frukter och fin balans i avslut.

Perfekt till en lättare rätt på fisk eller till Alsace-delikatesser.

Nr 7410 • 95 kr

Läs mer: