Godissorterna vi minns

Kommer du ihåg en tid då vi åt tefat, S-märken, BonBon och AKO-kola? Då önskar du troligtvis att de alla flyttade tillbaka till godishyllorna.

Tycker du att godiset var bättre förr så kommer du få medhåll av många. Alla godissorter från 1960-, 70-, och 80-talen var inte goda – men de var ofta intressanta på ett eller annat sätt.

Riff

70-talsklassikern Riff var ett tuggummi som krossade många hjärtan när det försvann från godishyllorna. Riff var mjöligt och hade en ganska konstig lakritssmak, men när när det gäller godis så är ju det udda nästan alltid bra.

Emser

Emser var en rosa halstablett som nästan alla farmödrar och mormödrar hade i köksskåpet. Den var kanske inte supergod men väldigt bra att ta till i brist på annat.

Tefat

På 80-talet revolutionerades godismarknaden av ett litet tefat som smakade papper. Det fanns i gula, gröna, rosa och ljusblå varianter – och alla innehöll ett ruskigt surt pulver som kunde ge vem som helst huvudvärk.

S-märken

S-märken var, precis som det låter, godisbitar med ett stort S på. 80- och 90-talens föräldrar förfasades varje gång ett barn stoppade i sig ett av de färggranna märkena som alla var så sura att de gav ungarna magont i dagar.

Nickel

Den här så kallade godisen var en stor favorit hos 80-talets pensionärer. Det har gjorts försök att börja tillverka dessa gamla frukttabletter på nytt, men kopiorna har aldrig kommit i närheten av originalet.

AKO-kola

AKO-mint, AKO-chok och AKO-gräddkola var stora redan på 60-talet. Med tiden kom också en variant med fruktsmak. Det här en av de få godisar som älskades av generation efter generation ända fram till milleniumskiftet. Även denna klassiker har återuppstått på senare år, men den nya varianten går inte riktigt upp emot den första.

BonBon

Barn tycker ofta att det är ohyggligt roligt med pissmyror, hundprutt, måsspillning och spyor. BonBon var med andra ord en given succé – och håll i er för nu är det danska äckelgodiset tillbaka på hyllorna!

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.