Här är de viner som ökat mest i värde under 2000-talet

Att fastställa exakt vilka viner som har ökat mest i värde under 2000-talet är utmanande. Vinmarknaden är dynamisk och priserna kan variera beroende på olika faktorer som man tar hänsyn till. Men det finns några viner och vinregioner som alltid hamnar i topp.

Bordeaux Premier Cru Classé

Viner från de mest prestigefyllda slotten i Bordeaux, som Château Lafite Rothschild, Château Latour, Château Margaux, Château Haut-Brion och Château Mouton Rothschild, har historiskt sett haft en stadig ökning i värde under 2000-talet.

Bourgogne Grand Cru

Viner från Bourgogne, särskilt Grand Cru-lägen som Romanée-Conti, La Tâche och Richebourg, har sett en betydande ökning i värde under 2000-talet på grund av deras begränsade tillgång och höga efterfrågan från samlare och investerare. Inte minst österifrån.

Super Tuscan-viner

Italienska Super Tuscan-viner, som Sassicaia, Ornellaia och Tignanello, har sett en ökad efterfrågan och värdeökning under 2000-talet på grund av deras höga kvalitet och internationella rykte. Även flera viner från Barolo är idag hett eftertraktade.

Rariteter från övriga världen

Viner från nya världens regioner som Napa Valley i Kalifornien och Barossa Valley i Australien har också ökat i värde under 2000-talet, särskilt viner från kända producenter som Screaming Eagle, Harlan Estate och Penfolds.

Champagne Prestige Cuvées

Prestigefyllda champagnehus och deras toppcuvéer, som Dom Pérignon, Krug, Salon och Cristal, har också sett en stadig ökning i värde under 2000-talet på grund av deras unika karaktär, åldringspotential och begränsad tillgång.

Det är samtidigt viktigt att notera att vinmarknaden kan vara volatil och att priserna kan fluktuera över tiden. Men den som verkligen sätter sig in i marknaden, har goda chanser att gör riktigt bra investeringar.

Vinliv tipsar!

Château Margaux 2020

Nr 91805 • 8 989 :-

Penfolds Grange, 2019

Nr 94471 • 5 999 :-

Harlan Estate Harlan Estate, 2017

Nr 95116 • 13 999 :-

Krug Rosé 27th Edition

Nr 94343 • 3 721 :-

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.