Imponerande mångfald i amaroneland

Regionen Veneto i norra Italien är känd för sina klassiska viner. Här produceras viner som prosseco och amarone, svenskarnas favorit. Och annat oerhört spännande… Merlot inte minst. Merlot?!

Tidigare, för omkring 20 år sedan, var trenden mycket uppenbar. Allt fler började konsumera röda viner från regionen Veneto i norra Italien. Vinerna var kraftiga, smakintensiva och verkade fungera alldeles utmärkt till den svenska husmanskosten.

Vilket vinet var? Amarone della Valpolicella, som vinet heter i sin officiella form. Amarone i folkmun.

Konsumtion av amarone folkrörelse

Mycket snabbt såg vi att konsumtionen ökade i rasande fart. Idag är det knappast någon trend, snarare en folkrörelse. Resorna gick i skyffeltrafik till staden Verona med omnejd när det begav sig och nu har vi också lärt oss att det produceras både prosecco, till och med roséprosecco! Bardolino och Valpolicella-viner i området.

Snacka om mångfald.

Samtidigt verkar amarone hålla sitt grepp om den svenska konsumenten. Flera viner på Systembolagets 100 mest sålda viner är det kraftiga rödvinet från Veneto. Men långt ifrån allt smakar samma. Här hittar vi aningen lättare amaroneviner med närmast rödbäriga toner till kraftiga viner där mogen björnbär dominerar. 

Perfekt till pizza och pasta

Men det finns också flera viner med stram karaktär, markerad strävhet, viner som helt enkelt måste lagras. Och så de andra vinerna, som gjorda för att slå upp en fredag till pizzan, pastan med köttfärs eller varför inte lammgrytan.

Det är bara att välja. Det finns – uppenbarligen – vin för alla.

Andra vågens viner

men det finns så mycket mer i detta fantastiska område, känt för sin skönhet, sitt vin och sin mat. Vinerna står ju i en klass för sig, men vi har ännu inte sett allt, Långt därifrån.

Några av de mest innovativa producenterna jobbar vidare, höjer blicken över det traditionella vinglaset i området och tänkter lite större, lite mer internationellt. Och odlar och gör vin på helt andra druvsorter än de lokala.

Merlot gillar Veneto

Och synerigerna böjar visa sig omgående. ta en sådan druva som Merlot, en av världens mest kända, respekterade och topp fem i kvalitet. Det visar sig att den trivs, nej älskar områdets förutsättningar.

I rätt händer hittar vi därför strålande varianter på denna Bordeaxudruva, viner med härlig karaktär, en edge, ett egensinne som gör en nyfiken.

Merlot var det. I Veneto. Vem hade trott det?

Vackra, väldiga Veneto

Snart kanske det dessutom är dags igen, att kunna resa. Och säg den som inte längtar till vackra Veneto. Med vin runt hörnet, unikt boende och mat som förtrollar. Städerna, kulturen, värmen…

Vinliv tipsar gärna om sitt smultronställe, Gardasjön bara ett stenkast väster om Verona. En båttur längs med alla de vackra villorna i solnedgången är ju som skapat för att avslutas med en sen middag på den lokala trattorian.

Det härliga är också gästfriheten att bara kunna sladda in på en vingård och bli välkommen med öppna armar. Vi är snart där. För det är sannerligen dags.

Läs även Bra mycket mer än amarone i Veneto.


Vinliv tipsar!

Soprasasso Ripasso

Rött vin på delar av amarone och Valpolicella-vin, en ypperlig teknik som man behärskar med fulländning i Veneto, Italien.

Rött kraftfullt vin med mjuka tanniner, härlig fruktighet med inslag av mogna, mörka bär, liten elegant mognadston i mer smakrik, uppskattande stil och lång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till svensk husmanskost när det är som bäst (ofta!) där rättens mer rostade smaker och nötiga tillbehör harmonierar med vinets mustiga karaktär.

Nr 53140 119 kr

Nästa artikel
Spansk vinrenässans
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.