fbpx

Imponerande mångfald i amaroneland

Regionen Veneto i norra Italien är känd för sina klassiska viner. Här produceras dessutom några av Italiens mest kända diton, viner som prosseco och amarone, svenskarnas favorit.

Tidigare, för omkring 15 år sedan, var trenden mycket uppenbar. Allt fler började konsumera röda viner från regionen Veneto i norra Italien. Vinerna var kraftiga, smakintensiva och verkade fungera alldeles utmärkt till den svenska husmanskosten.

Vilket vinet var? Amarone della Valpolicella, som vinet heter i sin officiella form. Amarone i folkmun. Mycket snabbt såg vi att konsumtionen ökade i rasande fart. Idag är amarone knappast någon trend, snarare en folkrörelse. Resorna går i skyffeltrafik till staden Verona med omnejd och nu har vi också lärt oss att det produceras både prosecco, Bardolino och Valpolicella-viner i området.

VINLIV TIPSAR: Amarone Villa Belvedere

Intill den vackert azurblå Gardasjön ligger Villa Belvedere, en kort bilresa norr om Verona. Här produceras Amaroneviner av världsklass – och Villa Belvedere är inget undantag.

Artnr 72178 – 199 kr

Snacka om mångfald.

Samtidigt verkar amarone hålla sitt grepp om den svenska konsumenten. Flera viner på Systembolagets 100 mest sålda viner är det kraftiga rödvinet från Veneto. Men långt ifrån allt smakar samma. Här hittar vi aningen lättare amaroneviner med närmast rödbäriga toner till kraftiga viner där mogen björnbär dominerar.

Men det finns också flera viner med stram karaktär, markerad strävhet, viner som helt enkelt måste lagras. Och så de andra vinerna, som gjorda för att slå upp en fredag till pizzan, pastan med köttfärs eller varför inte lammgrytan. Det är bara att välja. Det finns – uppenbarligen – en amarone för alla.

Hur var det vi sa nu igen? Jo, alla älskar amarone. Det gäller fortfarande.

Tags:
,