Publicerat 18/1 - 2021

Imponerande mångfald i amaroneland

Regionen Veneto i norra Italien är känd för sina klassiska viner. Här produceras dessutom några av Italiens mest kända diton, viner som prosseco och amarone, svenskarnas favorit.

Tidigare, för omkring 20 år sedan, var trenden mycket uppenbar. Allt fler började konsumera röda viner från regionen Veneto i norra Italien. Vinerna var kraftiga, smakintensiva och verkade fungera alldeles utmärkt till den svenska husmanskosten.

Vilket vinet var? Amarone della Valpolicella, som vinet heter i sin officiella form. Amarone i folkmun.

Konsumtion av amarone folkrörelse

Mycket snabbt såg vi att konsumtionen ökade i rasande fart. Idag är det knappast någon trend, snarare en folkrörelse. Resorna gick i skyffeltrafik till staden Verona med omnejd när det begav sig och nu har vi också lärt oss att det produceras både prosecco, till och med roséprosecco! Bardolino och Valpolicella-viner i området.

Snacka om mångfald.

Samtidigt verkar amarone hålla sitt grepp om den svenska konsumenten. Flera viner på Systembolagets 100 mest sålda viner är det kraftiga rödvinet från Veneto. Men långt ifrån allt smakar samma. Här hittar vi aningen lättare amaroneviner med närmast rödbäriga toner till kraftiga viner där mogen björnbär dominerar. 

Perfekt till pizza och pasta

Men det finns också flera viner med stram karaktär, markerad strävhet, viner som helt enkelt måste lagras. Och så de andra vinerna, som gjorda för att slå upp en fredag till pizzan, pastan med köttfärs eller varför inte lammgrytan.

Det är bara att välja. Det finns – uppenbarligen – en amarone för alla.

Hur var det vi sa nu igen? Jo, alla älskar amarone. Det gäller fortfarande.

Läs även Bra mycket mer än amarone i Veneto.

Vinliv tipsar!

Castelforte Amarone Riserva 2015

Örtigt, smakrikt rött vin med mognadstoner, inslag av torkad frukt, mogna körsbär, plommon, lite julkryddig i stilen med peppar, kakao och fat i långt avslut.

Perfekt till en härlig högrevsgryta som serveras med rostade rotfrukter.

Nr 73567 299 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.