En klassisk fransk fisksoppa som gärna inmundigas i Provence. Men den går också att göra hemma. Gott, lite tricksigt, men resultatet är gudomligt. För en ännu mer intensiv smak, kan du även tillsätta några stänk pastis (fransk anislikör) i soppan.
Ingredienser 4 personer
För soppan:
- 600 g blandad fisk, torsk, abborre, havsabborre eller annan fast fisk
- 300 g skaldjur, räkor, musslor, bläckfisk eller liknande
- 1 stor lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1 fänkål, tunt skivad
- 2 tomater, hackade
- 1 msk tomatpuré
- 1 l fiskbuljong
- 2 dl vitt vin
- 1 tesked saffran
- 1 tesked torkad timjan
- 2 lagerblad
- 1 tesked chiliflakes
- 1 msk olivolja
- Salt och peppar efter smak
Till servering:
- 4 skivor rustikt surdegsbröd
- 3 msk olivolja
- 1 vitlöksklyfta, halverad
- 2 dl aioli
Gör så här
- Hetta upp olivoljan i en stor gryta på medelhög värme. Tillsätt den hackade löken, vitlöken och fänkålen. Fräs i 5-7 minuter tills löken är mjuk och genomskinlig.
- Lägg i de hackade tomaterna och tomatpurén, och låt koka i 3-4 minuter tills tomaterna börjar mjukna.
- Tillsätt vitt vin, fiskbuljong, saffran, timjan, lagerblad och chiliflakes. Låt koka upp och sänk värmen. Låt soppan sjuda i ca 20-30 minuter så att smakerna blandas väl.
- Skär fisken i bitar och lägg den i soppan. Koka försiktigt i 10-12 minuter tills fisken är genomkokt.
- Lägg i skaldjuren i soppan och låt sjuda i ytterligare 5-7 minuter tills musslorna öppnar sig och räkorna är genomkokta. Kasta bort eventuella musslor som inte öppnar sig.
- Smaka av soppan med salt och peppar. Ta bort grytan från värmen.
- Rosta brödskivorna i en torr panna eller ugn tills de blir krispiga. När de är färdiga, gnugga dem med en halverad vitlöksklyfta och ringla över lite olivolja.
- Servera bouillabaisse i djupa tallrikar, gärna med en sked aioli på toppen och de rostade brödskivorna vid sidan om. Och ett glas vin till.
Vinliv tipsar!

White Marlin Islands Sauvignon Blanc
Bäst prissatta vinet på Sauvignon Blanc på 1 litersflaska från Nya Zeeland!
Svalodlat vin med massor av fräschör. Friskt som en sommaräng med inslag av både krusbär, svarta vinbärsbuskar, rabarber men också citron, gröna äpplen och lite päron. Perfekt till en pasta med lite sälta eller grillad havsabborre.
Nr 7949901 • 99 kr


















