Schnitzel med potatissallad äpple, ärtor och citron 

april 5, 2024
Lästid 2 min

Det finns nog inte något godare än vitt vin och schnitzel, fettet från schnitzeln och syran från potatissalladen mildrar syran i vinet och lyfter fram fruktigheten. 

Ingredienser 4 portioner
  • 4 skivor fläskkotletter (4 cm) 
  • 2 dl vetemjöl 
  • 5 ägg 
  • 1 påse pankoströbröd 
  • Solrosolja till fritering 
  • 25 g talg eller skirat smör 
  • 2 citroner 
  • 1 silverlök, skivad 
  • 1 grönt äpple, skivat 
  • 200 g gröna ärtor 
  • 1 liten burk kapris 
  • 300 g potatis 
  • ½ kruka basilika, strimlad 

Gör så här
  1. Dela kotletterna i mitten men spara en centimeter så båda halvor sitter ihop (fjärilskotlett), banka kotletterna tills de blir knappt en centimeter tjocka.
  2. Salta, peppra och panera dem först i mjöl, sedan i 4 uppvispade ägg och till sist i pankoströbrödet.
  3. Stek lök, äpple, kapris och ärtor hastigt i någon minut och smaka av med salt och peppar.
  4. Koka den skalade potatisen och skiva upp den, blanda sedan med övriga grönsaker samt basilikan.
  5. Blanda en äggula med saft och zest från en citron och rör runt med den varma potatissalladen för en krämig konsistens.
  6. Häll i olja och talg i en stekpanna (ca en centimeter djup) och värm upp oljan till ca 170c och fritera schnitzlarna. Tips! Sätt ugnen på 70c och förvara de friterade schnitzlarna på galler för att bevara krispigheten om du steker många.
  7. Servera med potatissallad och en klyfta citron, glöm inte krydda en extra gång vid servering.

Recept av Niclas Tuomela 

Vinliv tipsar!

Maison Blanche Chardonnay

Härligt imposant flaska på 1 liter fylld med gyllene Chardonnay. Friskt med bra balans, inslag av gula plommon, äpplen, liten försiktig nötig ton, aningen smörig med nyanser av mogen citron, päron, liten sälta i avslut och medellång eftersmak.

Perfekt till en riktigt härlig pasta med lite nötiga inslag.

Nr 7959901 • 99 kr