Enkel fisksoppa

Lättlagad och smakrik. För extra smak kan du också tillsätta en nypa saffran i soppan när du tillsätter vätskorna. Justera mängden grädde beroende på hur krämig du vill ha soppan.

Ingredienser 4 personer

  • 600 g blandad fisk (t.ex. torsk, sej, lax eller annan fast fisk), skuren i bitar
  • 1 liten lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 morötter, skalade och skivade
  • 1 potatis, skalad och tärnad
  • 1 fänkål, tunt skivad (kan uteslutas om du inte tycker om den)
  • 1 burk (400 g) krossade tomater
  • 1 liter fiskbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • 2 dl vitt vin (kan ersättas med vatten)
  • 1 msk olivolja
  • 1 tesked torkad timjan eller 1 msk färsk timjan
  • 1 tesked paprikapulver
  • 1 lagerblad
  • Salt och peppar efter smak
  • 1 dl grädde eller créme fraiche (valfritt, för en krämigare soppa)
  • Färsk persilja, hackad (till garnering)

Till servering:

  • 4 skivor baguette eller annat bröd
  • Smör (till brödet)

Gör så här

  1. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull på medelhög värme. Tillsätt den hackade löken, vitlöken och fänkålen. Fräs i cirka 5 minuter tills löken och fänkålen blir mjuka och genomskinliga.
  2. Lägg i morötterna och potatisen, och fräs i ytterligare 3-4 minuter.
  3. Tillsätt de krossade tomaterna, fiskbuljongen (eller grönsaksbuljong), vitt vin, timjan, paprikapulver och lagerblad. Låt soppan koka upp och sjuda på låg värme i ca 20 minuter, eller tills grönsakerna är mjuka.
  4. Lägg i fiskbitarna och låt koka i 5-7 minuter tills fisken är genomkokt och lätt delar sig.
  5. För en krämigare soppa, tillsätt 1 dl grädde eller créme fraiche och rör om. Låt soppan sjuda i ytterligare 2-3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  6. Dela upp soppan i fyra skålar och garnera med hackad persilja. Servera med rostat bröd och smör vid sidan om.

Vinliv tipsar!

¡Hola! Mediterráneo Gran Cuvée Blanc de Blancs

Spännande bubbel med bara 8,5 procent alkohol.  Här hittar vi inslag av tropisk frukt, nougat, choklad, mogna äpplen, mango, fruktsöt och en släng av gula plommon.  

Perfekt som aperitif eller till pintxos på fisk eller skaldjur.  

Nr 74825 • 99 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.