Annonssamarbete – Wines of Portugal

Lysande vitt vin från Portugal

Portugal är på gång. Internationell vinpress berömmer landets viner och fler och fler konsumenter dricker det gärna. Äntligen börjar Portugal bli ett förstaval för många vinälskare. Och det kanske mest överraskande – nu även när det gäller vitt vin.

Visst har Portugal producerat viner i världsklass sedan länge. Men de vinerna som fått uppmärksamhet är historiskt starkvinerna, portvin och madeira. Senare, när landet blev modernt, började de röda vinerna hitta ut på den internationella marknaden.

Och som de gjorde det. Än idag pratar vi om kvalitet och prisvärdhet och att Portugal är det land som producerar bäst kvalitet i förhållande till priset. Samtidigt börjar vi lära oss allt om druvorna, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Baga, Ramisco

Rött, rött, rött

Vänta nu! Det är något som inte stämmer… Förstås, det är bara rött, rött, rött. Det är lätt att glömma alla de fantastiska vita vinerna som Portugal producerar. På helt egna druvsorter, dessutom. Viner som mer och mer uppskattas av en kräsen, vinälskande publik.

Men vad har då Portugal som andra länder inte har? Jo, en rad spännande druvsorter som vi inte vet så mycket om. Spännande förutsättningar för odling där landets vinodlingar är starkt präglade av ett svalt Atlantklimat. Och en lång tradition i att sätta vin och mat i fokus.

Ikoniska Alvarinho

Vi börjar med druvorna, hundratals gröna druvsorter där naturligtvis Alvarinho är den viktigaste och mest kända med sin härligt fruktiga ton och inslag av både grönt äpple, lime, tropiska frukter och sälta.

Men bakom denna ikon hittar vi andra, mer lokala läckerheter som Loureiro, Azal, Arinto, och Trajadura. För att nu nämna några. Många viner har varit en blandning av flera druvsorter, varför det kan ha varit svårt för oss som konsumenter att förstå vad de olika druvorna ger för karaktär. Men nu kommer utöver spännande blandviner, fler endruvsviner.

Atlantens sälta

Klimatet så, svalt tack vare Atlanten och detta är alltid godartat för druvorna som behöver svalka för att få en rejäl dos syra i sig som balanserar fruktigheten i vinerna. Men Atlanten ger inte bara svalka, utan vinden som kommer från havet torkar också upp den eventuella fukten vi hittar i vingårdarna.

Och slutligen, vin och mat, en tradition man hanterar på bästa sätt i Portugals olika vinregioner. Man ska som vinkonsument ha klart för sig att ett vin i landet inte tillverkas av en slump.

Mat & vin i synergi

Mat och vin har allt levt i synergi och därför är det inte ett dugg egendomligt att de vita vinerna i norr präglas av fräschör, sälta och frukt. Precis det som fungerar bäst till det portugisiska matbordet där fisk dominerar och med det både fräschör och sälta.

Många burkar samtidigt vara av den åsikten att Portugals vinindustri är lite för traditionell. Men inget kan vara mer fel. Visst finns traditionalister runt om i landet. Men som det ser ut idag är vinindustrin snarare präglad av en otroligt spännande utveckling där inte bara mer ursprungspräglade viner lämnar landet eller att vinerna fortfarande håller hög kvalitet.

Nyupptäckta druvor

Snarare hittar vi nytänkande där man jobbar på ett personligt uttryck i vinerna, där man vårdar de nyupptäckta lokala druvsorterna med öm hand och där man idag producerar mycket kvalitetsorienterat vin i alla färger, rött, vitt, rosé och orange. För att nu inte tala om bubblet… men det är en helt annan historia.

Portugals vita viner har aldrig varit så bra som de är nu. Och till det svenska köket med all den fisk vi får i oss, är kombinationen rena rama lyxen. Precis som vi vill ha det.

Vinliv tipsar!

Sogrape Vinhos, Gazela Vinho Verde White

nr 2566
alk. 8,5 %
vol. 750 ml

75 kr

Underbart pratvin och sommarens absoluta favorit. Mycket fruktigt, friskt med liten fruktsötma, inslag av både gröna äpplen, päron, persika i lättsamt mycket drickvänlig stil.

Till en fräsch sommarsallad eller bara som det är.

Quinta D’Amares, Amare Loureiro Alvarinho 2023

nr 2346
alk. 10 %
vol. 750 ml

89 kr

Intressant vitt vin på blandningen Loureiro och Alvarinho, ett vin som dessutom har lägre alkohol, 10 procent. Här hittar vi fin fräschör med inslag av citrus, gula plommon, exotisk frukt, lite honungsmelon och en fin balans i avslut.

Perfekt till en fräsch sallad eller till smårätter på fisk och skaldjur.

Aveleda, Alvarinho Vinho Verde DOC White 2023

nr 73576
alk. 12 %
vol. 750 ml

119 kr

Skolboksexempel på ett riktigt bra vin på superdruvan Alvarinho. Här hittar vi fin balans, inslag av citrus, gröna äpplen, vit persika, lime, mineraliska inslag i torr, mycket frisk stil.

Perfekt till ostron eller sashimi på bästa torsken.

Anselmo Mendes Vinhos, Contacto Alvarinho 2023

nr 6707
alc. 13 %
vol. 750 ml

139 kr

Underbart vin på underbara Alvarinho, ett vin som dessutom kan lagras upp till tio år. Vinet har en markerad fräschör, inslag av gröna äpplen, saltmineraler, citronskal, rabarber, gyllenbär och en lång eftersmak i absolut fräscht syrlig stil.

Perfekt till halstrad tonfisk som serveras med en ailoli med solrosfrön.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.