Starkvin är en blandning mellan vin och sprit. Men funkar det till mat? Många tvekar. Men gör inte det! Kombinationen är stundtals alldeles underbar, bara man vet vad man ska matcha vinerna till. Vinliv tipsar!
Starkviner är av förklarliga skäl viner med högre alkohol. Det är ju en blandning av vin och sprit och får därför en mer koncentrerad smak och arom. Många tvekar att kombinera denna typ av vin till mat.
Gör inte det, för när de serveras tillsammans med mat kan de snarare lyfta och komplettera smakerna på ett spännande sätt som vanligt vin inte alltid kan. För att få till en lyckad kombination är det därför viktigt att förstå starkvinets karaktär.
Sherry: Från knastertorrt till torrt
Sherry finns i många stilar men kom ihåg att över 95 procent av all sherry faktiskt är torr. Vi hittar idag populära stilar som knastertorr Fino till den söta varianten Pedro Ximénez. En torr, mineralisk Fino eller Manzanilla passar utmärkt till salta tapas, oliver, nötter, skaldjur och fiskrätter i lättare stil.
Vintypen Oloroso med sin fylligare, nötaktiga smak, också den torr, gör sig väl till lagrade hårdostar, svamprätter och till och med vissa grillade kötträtter. Våga testa detta – det är överraskande gott.
Portvin: Fruktig sötma och kraft
Portvin är fylligt, sött och har en intensiv fruktighet med toner av mörka bär och choklad. Det passar perfekt till kraftigare ostar, särskilt blåmögelost som Roquefort och Stilton. Eller testa till en Västerbotten… imponerande gott.
Sötman i vinet balanserar ostens sälta och krämighet, och gör också portvin till en klassiker till chokladdesserter och nötiga bakverk. Ett portvin med mindre sötma och mer mognadstoner, som en Tawny, kan även matchas med nötiga desserter och mörka chokladpraliner.
Madeira: Hållbart och elegant
Madeira-vinet kommer från ön Madeira och är känt för sin långa hållbarhet och varierande stilar. Torr Madeira (som egentligen alltid är halvtorr eller sötare) som Sercial är fräsch och fungerar bra med enklare rätter som soppor, grillade skaldjur eller nötter.
De sötare varianterna, som Bual och Malvasia, har rika toner av torkad frukt och nötter och är fantastiska till desserter som pecanpaj, bakverk och starka ostar. Eller till milda chokladdesserter.
Marsala: Djup och älsklingsefterrätt
Marsala är ett italienskt starkvin från Sicilien och används både i matlagning och som dryck. Den halvtorra varianten passar utmärkt till rätter som svamprisotto, kyckling och kalvkött.
Det sötare Marsala-vinet passar däremot perfekt till italienska desserter som tiramisu eller pannacotta på vanilj. Inte minst då vinet gärna används som ingrediens i rätterna, den perfekta bryggan.