Vinfenomenet Gaja blir en italiensk angelägenhet

Gaja är kanske den mest framstående vinproducenten i Italien. Huset har varit en pionjär inom landets vinindustri i över fem generationer. Grundat av Angelo Gaja 1859 i Piemonte, ser vi nu hur det växer åt alla håll på den apenninska halvön.

Gaja-familjen har expanderat och förfinat sina projekt över åren, vilket resulterat i en imponerande portfölj av viner från olika regioner i Italien.

En av Gajas mest kända projekt och där allting började, är i Barbaresco, en region i Piemonte känd för sina eleganta och komplexa viner på den blå druvan Nebbiolo. Gaja var en av de första producenterna att introducera moderna vinifieringsmetoder i området, vilket bidrog till att höja Barbarescos internationella rykte.

Deras viner från Barbaresco, inklusive de berömda vingårdarna Sori San Lorenzo, Sori Tildin och Costa Russi, anses vara bland de främsta exemplen på vad regionen har att erbjuda.

Sangiovese på topp

Utöver Piemonte har Gaja också investerat i andra delar av Italien, inklusive Toscana och Sicilien. I Toscana är Gajas flaggskeppsprojekt Pieve Santa Restituta, beläget i det prestigefyllda Brunello di Montalcino-distriktet.

Här producerar de komplexa och välstrukturerade viner som uttrycker den unika karaktären hos Montalcinos druva Sangiovese, lokalt kallad Brunello.

Super Tuscany i vardande

I Toscana är Gaja dessutom involverade i projektet Magari, som ligger i vinområdet Bolgheri. Distriktet är känt för sina kraftfulla och fruktiga viner, och Gajas närvaro här har bidragit till att sätta området på världskartan för kvalitetsviner.

Magari är särskilt erkänt för sina Bordeaux-blandviner som kombinerar elegans med styrka och djup. Viner som mer än väl kan adderas inom begreppet Super Tuscan, alltså bästa viner med internationell stjärnglans.

Kring den väldiga vulkanen

Och slutligen hittar vi Gajas närvaro även på Sicilien, på vulkanen Etnas södra sluttningar närmare bestämt. Tillsammans med den lokala vinmakaren Alberto Graci, har de på rekordkort tid lyckats skapa en otrolig hajp kring sina viner som går under namnet Idda. Idda är också det lokala smeknamnet för Vulkanen och betyder mamma…

Tradition och innovation

Gaja strävar ständigt efter att upprätthålla högsta standard i alla sina projekt och har en stark tro på hållbar vinodling. Producenten arbetar hårt för att bevara jordens naturliga resurser och främja biodynamiska metoder för att odla vinrankorna.

Genom att kombinera tradition med innovation och hållbarhet har Gaja cementerat sin plats som en av Italiens främsta vinproducenter. Deras viner fortsätter att uppskattas av vinälskare över hela världen.

Från Vinlivs besök hos Gaja i Piemonte 2022.

Vinliv tipsar!

Gaja Dagromis, 2019

Riktigt bra exempel på både druv- och ursprungstypiskhet från Barolo i den absolut högre skolan. Här har vi ett komplext vin men som överraskar med både elegans och drickvänlighet, inslag av både torkad frukt, röda bär, fattoner, kakao och lång eftersmak. Drick 2024 – 2038.

Perfekt till en grillad entrecote som serveras med grillad potatis och en riktigt fet sås. Men lufta vinet minst några timmar innan servering.

Nr 91314 849 kr

Brunello di Montalcino Reninna Pieve Santa Restituta di Gaja, 2018

Ojo j oj! En riktig goding från Toscana i vinglaset. På Sangiovese-druvan, lokalt kallad Brunello. Här hittar vi mjuka toner, mognad med torkade körsbär, örter, lite blåbär, visst inslag av halm, fin, mjuk tannintstruktur och myclket lång eftersmak i elegant stil. Drick 2024 – 2030.

Nr 90486 1 797 kr

Promis Ca’Marcanda, 2021

Säljstart 31/5-2024 kl 10:00.

Storslaget vin från Toscana som går att konsumera idag (lufta det!) eller lagras ytterligare 10 år. Här hittar vi både vildhallon och svarta vinbär, markerade men överraskande silkeslena tanniner, rejäl fräschör, en touch av fatkaraktär, salvia, lite peppar i fantastisk balans och lång eftersmak. Drick 2024 – 2029.

Serveras till en Bistecca alla Fiorentina eller en smörstekt oxfilé med potatisgratäng.

Nr 90231 359 kr

Idda Etna Rosso, 2021

Superelegant sicilianskt rött vin med massor av ursprung på druvan Nerello Mascalese. Här hittar vi stram fräschör, mjuka tanniner, massor av rödbärig karaktär, smultron, jordgubbar, örter och en härlig, aningen rökig mineralisk karaktär. Elegant, frivolt och samtidigt smakrikt. Drick 2024 – 2030.

Perfekt till stekt blodkorv som serveras med sicilianarnas egen caponata.

Nr 72934 479 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.