Lammpaté är en rätt som kombinerar den rika smaken av lammkött med krämigheten från lever och kryddor. Perfekt som aptitretare eller som ett väsentligt inslag på julbordet.
Ingredienser
- 500 g lammkött
- 200 g lammlever
- 3 vitlöksklyftor
- 1 lök
- 2 msk smör
- 1 dl rött vin
- 1 tsk koriander
- 1 tsk torkad rosmarin
- 1 tsk torkad timjan
- Salt och peppar
- 100 g bacon
- 2 ägg
- 1 dl vispgrädde
- Smör att smörja formen med
Så här gör du
Förbered alla ingredienser genom att finhacka lammköttet och levern. Hacka löken och vitlöken och skiva baconet.
Smält smöret i en panna och stek den finhackade löken tills den är mjuk och genomskinlig. Tillsätt lammköttet och lammlevern och stek tills de är bruna runt omkring.
Tillsätt torkad rosmarin, finhackad koriander, timjan, salt och peppar efter smak. Häll i vinet och låt det sjuda tills det mesta av vätskan har reducerats.
Stek bacon i en separat panna tills det är krispigt. Tillsätt det till lammköttblandningen.
Vispa äggen i en skål och tillsätt sedan grädden. Blanda väl.
Häll lammköttblandningen i en matberedare och mixa tills det blir en jämn kräm.
Tillsätt ägg- och gräddblandningen och mixa igen tills allt är som en mjuk kräm.
Smörj en brödform med smör. Häll sedan i blandningen i formen och jämna till ytan.
Ugnsbaka patén på 180 grader tills den är fast och har fått en fin gyllene färg, ca 45 minuter.
Låt patén svalna i formen och låt den stå i kylskåpet över natten för att låta smakerna sätta sig. Servera i skivor på rostat bröd eller med klassiska tillbehör.
Och ett glas vin.
Vinliv tipsar
Gran Bodega
Nr 51599 • 289 kr
4,5 liter fruktigt vin på 100 procent Tempranillo, Spaniens ikoniska druva. Här hittar vi frukt, vanilj, liten örtig karaktär, röda bär som jordgubbar och vinbär och en medellång eftersmak.